Lakiću 6, Gluščeviću 5 godina zatvora za lažnu prodaju stanova

Lakić i Gluščević su osuđeni zato što su od 2006. do 2009. utajili porez od 68.000 eura, od kupaca stanova u izgradnji unaprijed uzimali novac, koji kasnije nijesu uložili u izgradnju
653 pregleda 14 komentar(a)
Vladan Lakić, Predrag Gluščević, Foto: Zoran Đurić
Vladan Lakić, Predrag Gluščević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.02.2013. 09:04h

Vlasnik i direktor “Montenegro mega grupe”, Vladan Lakić i Predrag Gluščević osuđeni su na ukupno 11 i po godina zatvora, zbog pronevjere više od dva miliona eura, utaju poreza i prevaru.

Lakić je oslobođen optužbi za zloupotrebu u privrednom poslovanju na štetu firme “Monteko”.

Lakić i Gluščević su osuđeni zato što su od 2006. do 2009. utajili porez od 68.000 eura, od kupaca stanova u izgradnji unaprijed uzimali novac, koji kasnije nijesu uložili u izgradnju i preko kupoprodajnih ugovora prevarili 74 građanina ne završivši stanove i ne vrativši im novac, kao i zato što su neke od tih stanova prodali više puta.

Sudija Nada Rabrenović osudila je Glušćevića na pet godina zbog prevare i godinu dana zbog utaje poreza i doprinosa i izrekla mu jedinstvenu kaznu zatvora od pet i po godina.

Lakić je, zbog krivičnog djela prevara, osuđen na šest godina.

Obrazlažući presudu, ona je istakla da sud nije prihvatio odbranu optuženih da zbog finansijske krize nijesu uspjeli izgraditi stanove i da je i na osnovu nalaza vještaka utvrđeno da su zgrade mogli izgraditi novcem koji su dobili od oštećenih.

“Oni nijesu dokazali ni da su taj novac uložili u nešto drugo, te je sud utvrdio da su imali dovoljno i vremena i novca da izgrade zgrade”, navela je sudija.

Sud im je odredio i da osim sudskih troškova, uplate i 65.000 eura novčane kazne, porez državi od 68.000 eura, te da svim oštećenim građanima vrate novac koji su tražili imovinsko-pravnim zahtjevima, 15 dana po pravosnažnosti presude.

Sudija im je ukinula pritvor u kojem se nalaze od marta 2010., navodeći da ne postoji opasnost da će ponoviti krivična djela.

Bonus video: