Otvoren Peti zimski salon knjiga u Podgorici

"Čitanje knjiga nas navodi na razmišljanje i upućuje na prave izbore u teškim momentima u životu", kazao je Moća
0 komentar(a)
Salon knjige, Foto: Savo Prelević
Salon knjige, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2013. 21:26h

Peti zimski salon knjige “Booka 2013” u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga otvorio je u Gradskoj knjižari italijanski pisac, scenarista i režiser Federiko Moća.

On je kazao da vjeruje da u knjizi možemo pronaći pravog prijatelja “koji će u teškim momentima biti uz nas, koji će nas nasmijati kada nam je to potrebno”.

"Zato pozivam sve mlade i one malo starije da se uvijek druže sa tim prijateljem. Čitanje knjiga nas navodi na razmišljanje i upućuje na prave izbore u teškim momentima u životu. Knjiga je prijatelj od povjerenja kojem uvijek možemo da vjerujemo, jer iako zna naše tajne, neće ih otkriti", kazao je Moća.

"On piše sasvim jednostavno priče o životu mladih, lagane, čitljive priče, pune razumijevanja njihovog života"

Ambasador Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanati je na otvaranju Zimskog salona knjige istakao da se u svijetu u kome komuniciramo putem telefona, mejla, skajpa, čini da više nije tako važno sresti se sa nekim direktno.

"Međutim, to nije tačno i zato je prisustvo Federika Moće ovdje veoma važno. Iako ste vjerovatno već pročitali njegove knjige i vidjeli filmove , ono što lično može da vam kaže je jedna vrijednost više", kazao je Barbanati, dodajući da Moća govori o tome kako se promijeniti u svijetu koji se stalno mijenja.

Urednica Zimskog salona knjige Jelena Krsmanović je govoreći o koncepciji manifestacije kazala da je i ovaj Salon organizovan tako što su Gradska knjižara i Nova knjiga pratili “nove pojave u književnosti i izdavaštvu, osluškujući potrebe savremenog čitaoca”.

Nakon ceremonije otvaranja, održana je promocija Moćinih romana “Tri metra iznad neba”, “Želim te” i “Čovjek koji nije želio da voli”, koje je objavila “Nova knjiga” .

Književni kritičar Bogić Rakočević je govoreći o svaralaštvu italijanskog pisca kazao da on svoju prozu preslikava iz života pišući čitljive priče.

Federiko Moća je kazao da je pisanje za njega veliko zadovoljstvo

"On piše sasvim jednostavno priče o životu mladih, lagane, čitljive priče, pune razumijevanja njihovog života. To su i uzbudljive storije u kojima oživljava magiju romantike i niza potisnutih osjećanja u otuđenom svijetu.

Kontinualna nit koja prati Moćino pisanje je erotika koja nije dana sama po sebi, već je uvijek povezana s ljubavlju i osjećanjima. U tome možda i leži tajna njegovog uspjeha i to ga između ostalog preporučuje kao jednog od najpriznatijih živih evropskih pisaca za mlade”, kazao je Rakočević.

Federiko Moća je kazao da je pisanje za njega veliko zadovoljstvo, izražavajući uvjerenje da je ljepota knjige to što kroz nju uspijevamo da prepoznamo sebe.

Italijanski pisac će u utorak u 9 sati na Visećem mostu u Podgorici, postaviti katanac “Novo obećanje ljubavi za sve zaljubljene”.

Susret sa kolegama

Italijanski pisac, reditelj i gradonačelnik gradića Roselo, se susreo i sa kolegama ministrom kulture i rediteljem prof. Branislavom Mićunovićem i gradonačelnikom Podogrice dr Miomirom Mugošom.

Ministar je je tom prilikom istakao zadovoljstvo što jedan od najpopularnijih pisaca današnjice boravi u Crnoj Gori i što upravo on ima čast da otvori Peti zimski salon knjige, saopštilo je Ministarstvo kulture, kao i da je bilo je riječi i o organizaciji Zimskog salona čiji će glavni koncept biti predstavljanje crnogorskih izdavača, ali i obilježavanje dvjestogodišnjice od rođenja crnogorskog vladara i književnika Petra II Petrovića Njegoša.

"Ističući neprolaznu vrijednost knjige i u današnjem digitalizovanom svijetu, gradonačelnik Mugoša je saopštio da Grad izuzetno cijeni značaj manifestacija kao što je Peti podgorički zimski salon knjige, na kome se promovišu Moćina djela.

On je ocijenio da su njegovi romani i filmovi očigledno našli put, prije svega do mladih ljudi u kojima bude pozitivne misli i osjećanja, piše u saopštenju PG biroa.

Bonus video: