Policajcima po sedam mjeseci zatvora zbog prebijanja Pejanovića

Sudija nije obrazložila presudu, već je navela da će je stranke dobiti pismenim putem
87 pregleda 25 komentar(a)
Aleksandar Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.02.2013. 17:20h

Policajci Ivica Paunović, Milan Kljajević i Milanko Leković osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora zbog prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića u betonjerci prije četiri godine, dok su njihove kolege Dobrivoje Đuričić i Bojan Radunović oslobođeni optužbi zbog istog slučaja.

Paunović, Kljajević i Leković su optuženi za težu tjelesnu povredu putem pomaganja u sticaju sa zlostavljanjem putem pomaganja, dok su Đurićić i Leković privatnom tužbom optuženi i za neprijavljivanje u sticaju sa nesavjesnim radom u službi.

Sudija Larisa Mijušković Stamatović nije obrazložila presudu, već je navela da će je stranke u postupku dobiti pismenim putem.

Đuričić i Radunović nijesu bili u smjeni u kojoj je Pejanović prebijen, a nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova.

Jedino se Đuričić pojavio na izricanju presude u podgoričkom Osnovnom sudu.

Ovo je bilo ponovljeno suđenje, jer je Viši sud, u prethodnom postupku kada su Paunović, Kljajević i Leković osuđeni na tri i pet mjeseci zatvora, vratio predmet na ponovljeno suđenje, jer po njihovom mišljenju u tom postupku nijesu utvrđene sve činjenice.

Zbog prebijanja Pejanovića optuženi su i bivši rukovodilac ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji Ratko Rondović i njegov tadašnji pomoćnik Dušan Raičević, kojima se sudi za nesavjestan rad u službi. Rondović i Raičević su optuženi da su nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti, stvorili uslove i otklonili prepreke da Pejanovića, za sada nepoznati pripadnici Interventne jedinice, više puta prebiju. Piše da su, nakon prebijanja, njih dvojica odbili da mu obezbijede medicinsku pomoć i izdali naređenja da se u službenoj evidenciji ne unose istiniti podaci o njegovim povredama i zahtjevima.

Pejanović je ubijen u maju prošle godine ispred zgrade u kojoj živi, a za ubistvo je osuđen policajac Zoran Bulatović.

Bonus video: