Deseti međunarodni književni festival “Odakle zovem”

Program Vranac – najbolja kratka priča u kojem učestvuju Božo Koprivica, Varja Đukić, Kruno Lokotar, Zoran Ferić, Lena Ruth Stefanović, Olja Knežević, Slobodan Šabeljić i Olivera Tičević biće organizovan u 18 časova u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. jul - Plantaže. Za sve zainteresovane, autobusi za Šipčanik polaze u 17.15 časova, nedaleko od Sahat kule, ističu organizatori.
88 pregleda 0 komentar(a)
Odakle zovem, Foto: Odakle zovem
Odakle zovem, Foto: Odakle zovem
Ažurirano: 26.06.2018. 10:07h

Deseti međunarodni književni festival “Odakle zovem” počeće sjutra i traje do nedjelje, prvog jula, u jednoj od najljepših knjižara koja važi za bitan kulturni centar i promoter crnogorske kulture, u knjižari Karver.

Festival počinje u 20 sati, na platou ispred knjižare Karver, a svečano će ga otvoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore i Alison Kemp, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Nakon toga, u 20.15 časova, na istom mjestu biće organizovan program “Hrvatska kuća” u kojem će učestvovati pisac Zoran Ferić, književni kritičar i publicista Kruno Lokatar, dugogodišnji direktor zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština, filmska i televizijska rediteljka Marija Perović i glumica Varja Đukić, menadžerka festivala.

Književnica iz Škotske Jenny Lindsay će drugog dana festivala, od 11.30 do 13 časova, na platou knjižare Karver održati predavanje - radionicu za studente engleskog jezika i književnosti, ali i za zainteresovane studente drugih fakulteta. Predavanje neće biti prevođeno.

Program Vranac – najbolja kratka priča u kojem učestvuju Božo Koprivica, Varja Đukić, Kruno Lokotar, Zoran Ferić, Lena Ruth Stefanović, Olja Knežević, Slobodan Šabeljić i Olivera Tičević biće organizovan u 18 časova u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. jul - Plantaže. Za sve zainteresovane, autobusi za Šipčanik polaze u 17.15 časova, nedaleko od Sahat kule, ističu organizatori.

U okviru programa “Bez velikih riječi, molim!” Kruno Lokatar razgovaraće sa Duškom Ljuštinom, povodom promocije knjige “Rasprodano”, u 20.30 sati, na platou knjižare, a u 21.30 sa Zoranom Ferićem razgovaraće isto Lokatar, a u program će, putem skajpa, biti uključen i Kristijan Novak.

U petak od 11 do 12.30 časova će na Cetinju, u Ministarstvu kulture biće održana tribina “Kultura i diplomatija – uloga kulture u kreiranju bilaterlnih odnosa” u kojoj će učestvovati Aleksandar Bogdanović, Alison Kemp, Vanja Madžgalj - direktorica Britanskog savjeta u Crnog Gori, dr Jasna Jelisić - ekspertkinja za javnu diplomatriju i šefica Operativne grupe za strateške komunikacije za Zapadni Balkan, EEAS, Ana Vukadinović - šefica Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova i Varja Đukić.

U 20.30 sati na platou Karvera Vanja Vukićević Garić razgovaraće sa Jenny Lindsay. Prevodilac će biti Uroš Zeković, a u 21.30 Lindsay će izvesti poetski show “The Script - Scenario” u prevodu Marija Krivokapić.

Pretposljednjeg dana Festivala, u 11 časova u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore biće prikazan film “Srbistan” proslavljenog jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika, koji će nakon toga održati predavanje.

U isto vrijeme na platou knjižare Karver, Pascale Delpech održaće radionicu za prevodioce sa francuskog jezika, a u 19.30 biće održan program “Danilo Kiš, djela u prevodu na francuski”.

Na istom mjestu, u 21.30, u okviru programa “Bez velikih riječi, molim!” sa Želimirom Žilnikom razgovaraće Marinko Vorgić. U 23 sata biće prikazan Žilnikov film “Bruklin – Gusinje”.

Žilnikov film “Jedna Žena – jedan vek” biće prikazan u 11 časova u Sportsko-kulturnom centru, u nedjelju.

Program “Gdje se voda spaja sa drugom vodom” koji je posvećen jednom od najznačajnijih crnogorskih pjesnika Mladenu Lomparu biće održan u nedjelju, u 18 sati ispred Karvera. Učestvuju Božo Koprivica, Aleksandar Čilikov i Varja Đukić. U 19 sati sa Slobodanom Šabeljićem razgovaraće Vanja Vukićević Garić i Zoran Rakočević. U 21.30 časova biće održan program posvećen promociji knjige “San ulice”, Boža Koprivice ali i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. O knjizi i fudbalu sa Božom Koprivicom govoriće gost koji će uskoro biti poznat.

Bonus video: