Nema, niti može biti pravednog bogatstva

"Ni ljubav, ni prijateljstvo, ni poštovanje ne mogu toliko da zbliže ljude koliko zajednička mržnja"
142 pregleda 0 komentar(a)
Anton Pavlovič Čehov, Foto: Guardian.co.uk
Anton Pavlovič Čehov, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 11.02.2013. 16:35h

Ruski dramski pisac, novelist i pripovjedač Anton Pavlovič Čehov, rođen je 29. januara 1860. godine. U književnosti se pojavio kratkim humoreskama, sažetog izraza i karakterizacije, zatim prelazi na novele i pripovijetke, gdje se njegov tužni humor postepeno pretvara u rezignaciju i očaj.

U književnoj kritici je zastupljeno mišljenje da Čehov nije imao snage da napiše roman

Istu tematiku obrađuje i u dramama, u kojima nema ni tradicionalnog zapleta ni raspleta, kao ni pravih junaka ili jakih strasti, nego je u njima naglašena lirskim elementima sugestija atmosfere u kojoj se odvija život njegovih junaka.

Uz Mopasana se smatra najvećim novelistom evropskog realizma, dok je svojim dramama izvršio, a i danas vrši, jak uticaj na evropsko pozorište. Značajnije drame su “Galeb”, “Ujka Vanja”, “Tri sestre”, “Višnjik”, kao i zbirke priča “Šarene priče”, “U pomrčini”.

U književnoj kritici je zastupljeno mišljenje da Čehov nije imao snage da napiše roman. I sam Čehov je jednom rekao “Ne umijem da pišem veće stvari”.

Pola vijeka nakon što je Čehov umro, ostao je u sjenci ruskih romansijera. Tek kasnije ljudi su shatili njegov značaj i u njemu otkrili genijalnog umjetnika.

"Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti".

"Drugi dio života kod pametnog čovjeka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dijela života".

"I za hiljadu godina čovjek će isto ovako uzdisati: “Ah, teško je živjeti” – i u isti mah ovako isto kao i sada, bojaće se i neće htjeti da umre".

"Kad nema pravog života, čovjek živi od fatamorgane".

"Kad sunce sija i na groblju je veselo".

"Ljubav daje krila, ali ih i potkresuje".

"Nema, niti može biti pravednog bogatstva".

"Čovjek je ono što vjeruje".

"Privlačna je samo ženidba iz ljubavi; oženiti se djevojkom samo zato što je ona simpatična isto je što i kupiti na pijaci nepotrebnu stvar samo zato što je lijepa".

"U bračnom životu najvažnija spona je ljubav, polna privlačnost, jedno tijelo…sve drugo nesigurno je i dosadno ma kako smo pametno proračunali. Dakle, nije riječ o simpatičnoj devojci, nego o voljenoj".

"Ni ljubav, ni prijateljstvo, ni poštovanje ne mogu toliko da zbliže ljude koliko zajednička mržnja".

"Besposlen život ne može biti čist".

"Ravnodušnost je paraliza duše, prijevremena smrt".

"Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu".

"Ako se bojiš usamljenosti, ne ženi se".

"Dobar čovjek se zastidi, čak i pred psom".

"Žena može postati prijatelj muškarcu samo ovim redom: prvo poznanica, zatim ljubavnica, pa tek onda prijatelj".

Bonus video: