Zajednička postavka hercegnovskih galerija

Izložena su djela Nade Stanić, Dobrice Dinića, Dragana Jovanovića Soleta, Irene Krivokapić, Aleksandra-Aca Prijića i drugih
103 pregleda 0 komentar(a)
Mali salon, Herceg Novi, Foto: Vijesti
Mali salon, Herceg Novi, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.02.2013. 17:32h

Mali salon hercegnovskih galerija koji se u okviru Praznika miomze organizuje peti put otvoren je u petak veče u foajeu Dvorane Park. U postavci su djela iz fundusa galerija "Luča" "Josip-Bepo Benković", "Katurić", "Spinaker", "Prijić", “Sju Rajder", "Spa galerija" i “Nebesko ognjište“.

Uz isticanje da joj je “Gombrihova misao da ne postoji umjetnost, nego samo umjetnici i djela koja traju u njihovom vremenu i u vremenu poslije njih”, izložbu je otvorila galeristkinja Ljiljana Marinović.

"Izađete li iz parka nekadašnjeg hotela “Boka”, ili produžite Njegoševom ulicom prema Toploj. Odlučite li zaći uskim ulicama Starog grada, krenete li dijagonalno od Sat kule, ili desno premaUlici Marka Vojnovića, dočekaće vas neka od hercegnovskih galerija, otvorenih vrata kroz koja se ulazi u neki drugi svijet, svijet unutarnjeg koji se zove umjetnost, spremna da sa vama podijeli priču o nekom djelu, o autoru, o Herceg Novom kao stjecištu umjetnika koji svoje biće ugrađuju u njedra ovoga grada, pišu po njegovim jedrima, po nebu iznad njega i po duđama njegovih žitelja. I bmaš zato smo tu, kao spona izeđu umjetnika i publike, kao mali prozor duše našeg grada kroz koji se prelama svjetlost trajanja umjetničkog djela”, kazala je Marinović čija je galerija “Sue Ryder” ove godine domaćin Malog salona.

Izložena su djela Nade Stanić, Dobrice Dinića, Dragana Jovanovića Soleta, Irene Krivokapić, Aleksandra-Aca Prijića

Izložba je posvećena i vajrki Nadi Stanić, a govoreći o autorima izloženih radova, Martinović je istakla “da su pravi odbljesci umjetničkog trajanja, zaustavljeni trenuci bivanja i traženja, večeras izloženi kao jedan mogući izbor i kao izraz poštovanja i sjećanja na ličnost Nade Marović-Stanić u osvit godišnjice njenog odlaska”.

Novinarka Vitka Vujnović, jedan od autora postavke je podsjetila je, da je organizaciju Malog salona hercegnovskih galerija pokrenulo njeno i razmišljanje njenih prijatelja pozorišne producentkinje Miline Kovačević i slikara Vojislava Kilibarde, sa ciljem obogaćivanja sadržaja Praznika mimoze i likovnog života grada koji bi bio novski, reprezentativan te bio pozitivan impuls odavno utemeljenom i potvrđenom Hercegnovskom zimskom salonu.

Izložena su djela Nade Stanić, Dobrice Dinića, Dragana Jovanovića Soleta, Irene Krivokapić, Aleksandra-Aca Prijića, Antona Lukatelija, Milenka Žarkovića, Stanislave Kazimirček, Lazara Sredanovića, Vjekoslava Sagera, Marija Maskarelija, Vladimira Veličkovića, Cvetka Lainovića, Dimitrija Popovića, Ratka Odalovića, Maje Erdeljan, Milovana Radulovića, Vladimira Đuranovića, Ljubomira Milunovića, Viktora Ranželovića, Nikole Radovića, Draga Cohe i Koste Kilibarde.

Bonus video: