Osnovan Internacionalni centar “Liga kulture”

Učesnici Međunarodnog festivala kulture koji će se održati u Tuzima, kako je najavila Štivelband, biće zemlje regiona, zatim Francuska, Italija, Jermenija, Kazahstan, Ukrajina i mnoge druge. Uz njih će posebno učešće uzeti i djeca iz doma u Bijeloj. Forma festivala neće biti ograničena, već će moći da se prijave zainteresovani iz svih oblasti
90 pregleda 0 komentar(a)
Liga kulture, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Liga kulture, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 26.06.2018. 10:17h

Organizatori, članovi i partneri nevladine organizacije “Internacionalni centar ‘Liga kulture’” predstavili su juče svoje ciljeve i ideje na osnivačkoj prezentaciji u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i najavili i konkretne projekte, a prvi od takvih je Međunarodni festival kulture čije se održavanje planira za sredinu septembra, u Tuzima.

Predsjednica Internacionalnog centra Ana Štivelband kazala je da je njihov cilj da promovišu ambijent i kulturu Crne Gore.

“Makar jednom u toku godine planiramo da organizujemo Međunarodni festival kulture čiji bi gosti bili predstavnici kulture raznih država svijeta. Dolaziće gosti koji će predstaviti svoju kulturu, a prije nego se vrate u svoje države, napravićemo memorandum, odnosno ugovor kojim će se oni obavezati, pred našim centrom, da promovišu Crnu Goru u svojim državama. Mislim da će to biti još jedan veliki plus za razvoj turizma”, istakla je Štivelband i najavila da će prvi takav festival biti održan u septembru.

Učesnici Međunarodnog festivala kulture koji će se održati u Tuzima, kako je najavila Štivelband, biće zemlje regiona, zatim Francuska, Italija, Jermenija, Kazahstan, Ukrajina i mnoge druge. Uz njih će posebno učešće uzeti i djeca iz doma u Bijeloj. Forma festivala neće biti ograničena, već će moći da se prijave zainteresovani iz svih oblasti.

Ružica Grubač Batkoska, predsjednica Nacionalne zajednice Makedonaca u Crnoj Gori, koja je i saradnik Centra, kazala je da njihova zajednica već godinama ima aktivnosti kojima se promoviše njihova kultura i jezik ali da nijesu imali bližu saradnju sa drugim nacionalnim zajednicama.

“Osnivanjem Lige kulture pokazuje se velika mogućnost da sa drugim nacionalnim zajednicama na teritoriji Crne Gore napravimo udruženje gdje ćemo zajedno sa svojim komšijama da učestvujemo u promovisanju jednog multietničkog sklada u Crnoj Gori. Mislim da ovdje postoji velika mogućnost i veoma veliki senzibilitet da se tako nešto ostvari”, kazala je ona.

Prisutnima su se obratili i predstavnik NVO “Crnogorsko - makedonsko društvo prijateljstva” Slaviša Šćekić, predsjednik Opštine Tuzi Abedin Adžović i koreograf i etnomuzičar Stefan Ujkaj, a prisustvovali su i predstavnici Vlade Crne Gore, opštine Podgorica, kulturno-umjetnički radnici i stvaraoci, kao i predstavnici saveza i zajednica raznih nacionalnosti i naroda koji žive ili borave u Crnoj Gori.

Bonus video: