Najljepše ljubavne priče i knjige koje možete pokloniti u znak ljubavi

Ako ne možete da odlučite šta da kupite za dan zaljubljenih, možda vam od pomoći mogu biti predlozi podgoričke knjižare Karver i izdavača Nova knjiga
556 pregleda 0 komentar(a)
knjiga, Valentinovo, Dan zaljubljenih, Foto: Shutterstock.com
knjiga, Valentinovo, Dan zaljubljenih, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.02.2013. 09:23h

Knjiga je praktičan, univerzalan i poklon podesan za svaku priliku. Zašto bi Dan zaljubljenih bio izuzetak?

Jasno da je vrijeme interneta donijelo neke drugačije oblike knjiga, pa možda vaš partner, ili bilo koja druga osoba kojoj želite da darujete nešto na Dan zaljubljenih, želi upravo neko elektronsko izdanje. U tom slučaju, okrenite se guglanju i online potrazi.

Ipak, većina je i dalje vjerna tradicionalnim, papirnim verzijama.

Kako god, ako ste odlučili da nekom darujete knjigu, birajte je uvijek prema interesovanjima, ali i poruci koju želite da prenesete partneru.

Ako ne možete da odlučite šta da kupite, možda vam od pomoći mogu biti predlozi podgoričke knjižare Karver i izdavača Nova knjiga.

U knjigama Izvan koridora - najbolja kratka priča 2010. i 2011. naći ćete sjajne ljubavne priče autora iz različitih regiona. Karver i Nova knjiga su pored toga, za čitaoce portala “Vijesti” izabrali još nekoliko naslova pogodnih za poklon, ali i izdvojili predivne ljubavne priče, koje ne bi trebalo da propustite.

Krotka, Fjodor Dostojevski

Jedan od najvećih pisaca i vizionara u istoriji, predstavljen je u ovom izdanju izborom iz prepiske “Pisma iz progonstva”, prikazom svog putovanja po Evropi “Zimske bilješke o ljetnjim utiscima” i novim prevodom čuvene novele “Krotka”.

“Šta će mi sad vaši zakoni? Šta će mi vaši običaji, vaš moral, vaš život, vaša država, vaša vjera? Neka mi sude vaše sudije, neka me izvedu pred sud, pred vaš javni sud, ja ću reći da ga ne priznajem...”

Kronika najavljene smrti, Gabrijel Garsija Markes

Teško bi bilo tačno reći što je Gabriel Garcija Markes više želio da stvori ispisujući halucinantni okvir za jedno ubistvo u romanu “Kronika najavljene smrti”: bajkovitu detektivsku priču, još jednu tipično markesovsku Ijubavnu ekstravaganciju, ili moćni fragment o porodičnoj fascinaciji ponosom i okrutnošću. Bilo kako bilo, način na koji je sve to izveo igrajući se formama u fascinantno lakim rasponima od žurnalizma do fantastike, s nekoliko iznenađujućih obrta, opet nepogrješivo upućuje na ruku neponovljivog književnog genija.

Mala po opsegu, ispunjena snažnim evokacijama prepoznatljivo karipskih klaustrofobičnih osjećanja, s nekoliko nezaboravnih likova, “Kronika najavljene smrti” nije samo još jedna Markesova knjiga koju je tako teško ispustiti iz ruku: u njenim skrivenim značenjima zaista možete uživati mjesecima!

Tlo pod njenim nogama, Salman Ruždi

Šesti Ruždijev roman u nizu “Tlo pod njenim nogama” predstavlja priču o Ormusu Kamiju i Vini Apsari i to nije samo još jedna od rekonstrukcija klasičnog mita o Orfeju i Erudiki. Salman Ruždi je svoju epsku pripovjedačku konstrukciju “prebacio” u moderno muzičko vrijeme, rastegnuvši je u vremensko razdoblje od pedesetih do devedesetih godina prošlog vijeka, i to u velikim svjetskim metropolama kao što su već Bombaj, London i Njujork.

“Jednostavna istina o ljubavi”, Bredli Trevor Griv

“Jednostavna istina o ljubavi” je jedna od najljepših knjižica za poklon onima koje volite. Ovaj izvanredni autor uspijeva na jednostavan i orginalan način da iskaže svima znano osjećanje i da vas pogodi pravo u srce. Ova ilustrovana kjižica govori umjesto vas. Simpatične životinjice, kojima je ilustrovana knjiga, reći će sve ono što vi niste znali da kažete na pravi način i ostaće upamćeno za cijeli život.

Ovo je knjiga za sve zaljubljene koji žele na jedinstven način da iskažu svoja osjećanja.

Ljubavne priče koje morate pročitati

Za one koji žele da saznaju nešto više o samom pojmu ljudskih veza, Karver preporučuje knjigu Zigmunta Baumana “Fluidna ljubav”. Ako želite da poklonite uzbudljivu ljubavnu priču, podgorička knjižara preporučuje roman Klaudija Magrisa “Vi ćete dakle razumeti”. O tome šta je to za čim jure muškarci i žene, pročitajte u knjizi Alena Šifra “Rečnik zaljubljenika u sitna zadovoljstva”.

Tu su i preporuke Nove knjige: “Najljepša ljubavna pisma”, “Evgenije Onjegin”, “Beležnica” i “Ana Karenjina”.

“Fluidina ljubav”, Zigmunt Bauman

Zapanjujuća krhkost ljudskih veza, osjećanje nesigurnosti koje ona izaziva, i sukobljene želje koje to osjećanje podstiče, želje da se veze učvrste, a opet da ostanu labave, je ono što ova knjiga pokušava da razriješi, zabilježi i pojmi. Glavni junak ove knjige su ljudske veze. Centralni likovi knjige su muškarci i žene, naši savremenici, koji očajavaju jer su prepušteni sopstvenoj domišljatosti, koji osjećaju da mogu lako biti odbačeni, žudeći za sigurnošću zajedništva i za pruženom rukom na koju mogu računati u nevolji i očajnički želeći da stupe u veze; a opet zaziru od stanja “povezanosti”, a pogotovu od stanja “stalne” povezanosti, da ne kažemo povezanosti zauvijek – pošto se plaše da takvo stanje može donijeti teret i izazvati napore koje, po njihovom mišljenju, niti mogu niti žele da podnesu, i tako im ograničiti slobodu koja im je potrebna da bi – tako je, pogodili ste – bili u vezi...

“Čudesne priče”, Pu Sunling

Antologijski izbor čudesnih priča koje nazivaju i kineska “1001 noć”. Pu Sunling (1640-1715) napisao je ukupno 495 priča o čudesnim i neobjašnjivim događajima. Izvor mnogih priča je u narodnim legendama, istorijskim zbivanjima ili neobičnim doživljajima piščevih savremenika. Glavni junaci su najčešće prelijepe djevojke koje su u stvari duhovi lisica ili demoni. One plaše i zavode. Tu nema jasne granice između fantastike i stvarnosti, jer se ne radi o dva odvojena svijeta od kojih bi jedan postojao samo u mašti, već o svjetovima koji se prožimaju. Svijet sna i fantastike potpuno je neodvojiv od svijeta realnosti. I dan-danas, 300 godina od prvog izdanja, “Čudesne priče” su najčitanija i najpopularnija knjiga ikad objavljena u Kini.

“Vi ćete, dakle, razumeti”, Klaudio Magris

“Vi ćete, dakle, razumeti” je roman čuvenog italijanskog pisca i istoričara književnosti.

Uzbudljiva ljubavna priča u kojoj se glavna junakinja, žena u najboljim godinama, poslije povrede noge, povlači iz javnosti i iz dotadašnjeg privatnog života, odlazeći u jedan prihvatni centar.

Otuda u dirljivom obraćanju odsutnom muškarcu govori o svojoj ljubavi i strasti, patnji i bolesti, samoći i žudnji.

Moderna obnova mita o Orfeju i Euridici zadobija u Magrisovom kratkom romanu nesvakidašnju snagu i punoću.

“Rečnik zaljubljenika u sitna zadovoljstva”, Alen Šifr

Šta je to za čim juri muškarac, baš kao i žena? Sreća. Bolje reći, sreća u raznim vidovima. To su ona sitna, slasna, prisna, neočekivana zadovoljstva u kojima se uživa natenane.

“Ovdje će biti riječi samo o sreći u kratkim naznakama: u prikladnom formatu i za običnu upotrebu. Za razliku od one s velikim početnim S, za ovu se sa sigurnošću može reći da nije krivotvorena. Svi mi osjećamo ova sitna zadovoljstva. Kako siromašni, tako i bogati...Sitna zadovoljstva su kao disanje. To je nešto što je u isti mah neophodno, veoma lično i svima zajedničko”.

“Najljepša ljubavna pisma”

Najljepša ljubavna pisma je zbirka pisama koja u sebi krije najveće ljubavi prošlih vremena. Čitajući ovu zbirku postaćete svjedoci velikih ljubavi Ajnštajna, Tolstoja, Čehova, Dučića, Getea, Vuka.... Ona će vas podsjetiti na najljepše osjećanje koje obuzima čovjeka dok piše najiskrenije retke dragoj osobi. Poklanjajući ovu knjigu, podstaknite svoju kreativnost i napišite par redaka vama dragoj osobi i učinite vašu ljubav svevremenom. Napisane riječi nikada ne blijede...

“Evgenije Onjegin”, Aleksandar S. Puškin

“Evgenije Onjegin” je obimom malen roman u stihu, ali njegova vrijednost je neprocjenjiva. Puškin u ovom djelu na izvanredan način oslikava život u Rusiji dvadesetih godina XIX vijeka. Radnja romana je bazirana na neostvarenoj ljubavi velegradskog momka Evgenija Onjegina i djevojke sa sela Tatjane Larine. Ljubav koja se rodila pri njihovom prvom susretu je ostala neostvarena, a glavni krivac je Onjegin.

On nije bio spreman da odgovori na Tatjanine iskrene emocije koje je iskazala u ljubavnom pismu, napisanom poslije njihovog prvog susreta... Sve se mijenja kada se Tatjana udaje i postaje žena iz visokog društva. Njeno bogatstvo i sjaj privlače Onjegina, koji piše najljepše ljubavno pismo puno izliva ljubavi i iskrenih emocija. Ljubavne prepiske Tatjane i Onjegina spadaju u najvrednije retke svjetske književnosti.

“Beležnica”, Nikolas Sparks

“Beležnica” je roman o bezvremenoj i savremenoj ljubavi, priča zbog koje ćete iznova povjerovati u pravu ljubav. Radnja romana je smještena neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Tridesetjednogodišnji Noa, po povratku iz rata, ne može da zaboravi svoju veliku ljubav koju je izgubio prije više decenija. Ni Ali ne može da zaboravi mladića koji joj je prije mnogo godina ukrao njeno srce. Ovako počinje priča o neizmjernoj ljubavi dvoje ljudi koja tragediju pretvara u trijumf, ljubavi koja čini čuda.

“Ana Karenjina”, Lav Nikolajevič Tolstoj

Roman “Ana Karenjina” prati život bogate, zanosne ljepotice Ane Karenjine, koja je omiljena u društvu i najvoljenija mama na svijetu. Paralelno sa ovom pričom, roman prati priču srećne ljubavi između Ljevina i Kiti. Ana je udata za visokog državnog službenika Alekseja Karenjina sa kojim ima korektan odnos bez ljubavi. Njihovi životi se mijenjaju iz korijena kada Ana, dolazeći kod brata, upoznaje zanosnog grofa Vronskog. Ana ne odolijeva njegovom šarmu i upušta se u avanturu koja će izazvati pravi skandal u visokom društvu.

Bonus video: