Čuvena slika Gistava Kurbea ima gornji dio?

Ovo se ulje na platnu još od 1995. godine čuva u jednom od najprestižnijih i najposjećenijih pariskih muzeja D’Orsay
519 pregleda 17 komentar(a)
Gistav Kurbe, Porijeklo svijeta, Foto: Www.konbini.com
Gistav Kurbe, Porijeklo svijeta, Foto: Www.konbini.com
Ažurirano: 10.02.2013. 12:03h

Porijeklo svijeta, slavno djelo francuskog slikara Gistava Kurbea (1819 - 1877), na kojoj je naslikan donji dio ženskog tijela te eksplicitno prikazan polni organ dosad nepoznate ženske osobe, izgleda da ima i svoj gornji dio, prenose svjetski mediji.

"Paris Match" je objavio svjetsku ekskluzivu u kojoj autori tvrde kako je konačno pronađena slika koja bi mogla predstavljati lice modela čiji je donji dio obnaženog tijela 1866. godine vrlo realistično oslikao ovaj poznati francuski umjetnik.

Ovo se ulje na platnu još od 1995. godine čuva u jednom od najprestižnijih i najposjećenijih pariskih muzeja D’Orsay. Autor poznatog Kurbeovog kataloga i jedan od trenutno najvećih svjetskih stručnjaka za djela ovog umjetnika, Žan Žak Fernije tvrdi kako je riječ o važnom otkriću jer je “Porijeklo svijeta” konačno dobilo lice.

Gornji dio slike "Porijeklo svijeta"

Ukoliko se potvrdi autentičnost jedan bi anonimni zaljubljenik u umjetnost koji je sasvim slučajno došao do slike kupivši je 2010. godine u jednoj pariskoj antikvarnici za 1500 eura, mogao na preprodaji da zaradi vrtoglavih 40 miliona eura.

Slika nepoznatog autora

U tekstu se navodi da je 2010. izvjesni "Džon" kupio od jednog pariskog antikvara sliku nepoznatog autora na kojoj je prikazana izvrnuta glava žene smeđe kose koja se prepušta zadovoljstvu.

"Niko nikada nije pominjao da postoji još jedna slika"

“Paris Match” piše da je anonimni zaljubljenik u umjetnost odmah uvidio kako su ivice rezane i da mu se činilo da je slika tek manji dio neke veće. Nakon četiri mjeseca istraživanja, upoznao je Fernijea koji je potvrdio da bi pronađena slika mogla datirati iz vremena kada je nastalo i “Porijeklo svijeta”.

No, mnogi su stručnjaci i dalje vrlo skeptični po pitanju ovog otkrića. U Muzeju d’Orsay zasad ne žele da komentarišu navode “Paris Matcha”.

Frederika Tomas Morin, konzervatorika Muzeja Kurbet u Ornansu, rodnom gradu slavnog umjetnika realizma, izjavila je kako se “Porijeklo svijeta” oduvijek opisivalo kao umjetnina nepoznate žene na kojoj nisu prikazane ni glava ni noge.

"Jasno je da se i ranije postavljalo pitanje ko je ta žena, no niko nikada nije pominjao da postoji još jedna slika", rekla je ona.

Čuvao čast modela

Ukoliko se dokaže autentičnost umjetnine, oslikana žena mogla bi biti Irkinja Džo Hiferman, tadašnja ljubavnica Džejmsa Vistlera, koja je i s Kurbeom navodno imala strastvenu ljubavnu aferu.

Kurbe, prema pisanju medija, najvjerovatnije nije spojio glavu sa ostalim dijelom tijela kako bi “sačuvao čast svog modela”.

Sliku je od Kurbea naručio turski diplomat Kalil-Bej koji ju je, navodno, zbog eksplicitnog prikaza polnog organa, držao sakrivenu iza zavjese u WC-u. Zbog eksplicitnog prikaza nije javno izlagana sve do 1988. godine, a i danas o slici postoje različita razmišljanja. Dok jedni tvrde kako je riječ o remek-djelu, drugi njen prikaz ocjenjuju vulgarnim i čak pornografskim.

Kurbe, prema pisanju medija, najvjerovatnije nije spojio glavu sa ostalim dijelom tijela kako bi “sačuvao čast svog modela”.

Bonus video: