Šakotić novi predsjednik Šahovskog saveza

Vladimir Šakotić je bio jedini kandidat, a dobio je podršku svih 26 delegata Skupštine
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 17:21h

Izvršni direktor Evropske šahovske unije, Vladimir Šakotić, novi je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG), odlučeno je na vanrednoj izbornoj Skupštini te asocijacije.

Šakotić je bio jedini kandidat, a dobio je podršku svih 26 delegata Skupštine.

On je na toj funkciji naslijedio Predraga Drecuna, koji je oktobra prošle godine podnio ostavku.

Šakotić je međunarodni šahovski sudija i organizator više međunarodnih šahovskih manifestacija.

Obavlja i funkciju predsjednika nikšićkog šahovskog kluba Mladost, koji ga je, uz ŠK Nikšić, predložio na tu funkciju.

Šakotić je, obrazlažući svoj program, kazao da se ŠSCG nalazi u izuzetno teškoj situaciji, opterećenoj neizmirenim finansijskim obavezama od preko 28 hiljada EUR.

"Uz to, nepovoljna je starosna struktura vodećih igrača, slab prilih mladih i talentovanih, a posebno je ugrožen ženski šah. Najveća šansa za oporavak Saveza leži u činjenici da će Crna Gora krajem septembra ugostiti 2.000 mladih šahista Evrope i njihovih pratilaca", kazao je Šakotić.

On je 17. po redu predsjednik ŠSCG.

Na predlog Šakotića članovi Upravnog odbora postali su Lazar Aković (Podgorica), Nikola Borozan (Cetinje), Antun Vih (Kotor), Miodrag Prijović (Nikšić), Petar Radović (Mojkovac) i Nikola Božović (Berane).

Za potpredsjednika ŠSCG izabran je Lazar Aković, dok će vršilac dužnosti generalnog sekretara u narednom šestomjesečnom periodu biti Dejan Milošević sa Cetinja.

Upravni odbor je, na prvoj sjednici, odao priznanje dosadašnjem generalnom sekretaru Marku Markoviću, koji se sa dužnosti povukao na lični zahtjev poslije 17 godina.

Za direktora programa "Šah u škole" imenovana je Radmila Milošević.

U stručni odbor, pored nje, izabrani su i koordinatori za sudije Igor Vujačić, za domaća takmičenja Marko Marković, za marketing Budimir Bakoč, za informisanje Brano Kadić i međunarodni program Vladimir Šakotić.

Brigu o juniorskom i kadetskom šahu, umjesto dosadašnjeg selektora, vodiće tročlana komisija na čijem čelu se nalazi Zoran Radošević iz Pljevalja.

UO usvojio je kalendar takmičenja za 2013. godinu u načelu i informaciju o trenutnom finansijskom stanju u Savezu.

Bonus video: