Marković i Kaluđerović najavili koncerte u KIC-u: Prostor za nove snage

“Bilo koji ozbiljni pijanista mora da prođe kroz Šopenove kompozicije, jer je on većinu svojih kompozicija napisao za klavir"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 10:23h

Koncertni ciklus “Mladi crnogorski pijanisti” koji realizuje KIC “Budo Tomović” počeće 12. februara koncertom Sava Markovića koji je svoj koncertni program posvetio Šopenu.

“Bilo koji ozbiljni pijanista mora da prođe kroz Šopenove kompozicije, jer je on većinu svojih kompozicija napisao za klavir. Taj pravac romantizma je po ocjeni mojih pedagoga nešto što mi najviše odgovara“, kazao je Marković, dodajući da u datom momentu kada svirate morate i da volite tu muziku.

Pijanistkinja Milena Kaluđerović, koja se osim u Crnoj Gori školovala na Akademiji u Gracu, u okviru koncertnog ciklusa održaće koncert 5. marta a program će biti raznovrstan, obuhvatajući repertoar od baroka do kasnog XX vijeka.

“Moj koncertni repertoar sastojaće se od italijanskog koncerta Johana Sebastijana Baha, dvije sonate Domenika Skarlatija, Šopenovog “Nokturna”, Listove etide “Žubor šume” pa do Pulankovog ciklusa komada pastorala, himni i tokata. Koncert ću završiti prilično modernom kompozicijom češkog kompozitora Petra Ebena “Pisma za Milenu”, koja je nastala inspiracijom kompozitora Kafkinim pismima koje je pisao tadašnjoj ljubavi“, kazala je Kaluđerović.

“Namjera je da se kroz ovaj serijal 2013. godine predstave diplomirani muzičari koji su već uplovili i u svoje pedagoške karijere, a koji su studirali i u zemlji i inostranstvu. Školovali se kod renomiranih profesora, ne samo kroz nastavu na fakultetu već i kroz razne seminare i kurseve”, kazala je muzička urednica KIC-a “Budo Tomović” Maja Popović.

Za ovu godinu odabrano je da se osim Sava Markovića i Milene Kaluđerović, predstave pijanisti Enes Tahirović, Ida i Ana Muratagić, Marija Skender i Vesna Đokić.

Bonus video: