Radovi Nikole Radonjića u galeriji “Centar”

Osjećaj za vajarsko oblikovanje, sklad kompozicijskih elemenata, lakoća izvedbe ukazuju na umjetnika koji vlada zanatskim umjećem
0 komentar(a)
Nikola Radonjić, Foto: Boris Pejović
Nikola Radonjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2013. 10:16h

“Jasno definisan idejni koncept i likovni izraz”, riječi su istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković kojima je ocijenila prvu samostalnu izložbu mladog umjetnika Nikole Radonjića, otvorenu sinoć pred brojnom publikom u podgoričkoj galeriji “Centar”. Kroz skulpturu, reljef ili crtež, umjetnik kroz “nadnaravne vizije koje pomijeraju granice racionalnog i iracionalnog, duhovnog i osjetilnog, traga za suštinom ljudskog postojanja” (Lj. Zeković).

“To su radovi koji prema umjetnikovim riječima, asociraju na 'Čistilište' čiji je literarni izvor Danteova 'Božanstvena komedija' kojom su bili inspirisani Lorenco Giberti za svoja čuvena 'Rajska vrata' (Krstionica u Firenci, XV vijek) i Ogist Roden za 'Vrata pakla' nastala krajem XIX i početkom XX vijeka. Filozofsko-religioznim promišljanjem autor u prostorima između Pakla i Raja traži odgovor na pitanje – kuda prolazi ljudska duša koja je dostojna odlaska na nebo? Zapravo, riječ je o duhovnom čistilištu koje premošćuje put od zemaljskog haosa prema nebeskom redu”, kazala je otvarajući izložbu Zeković. Ona posebno izdvaja lakoću izvedbe u svim tehnikama, kojima je Radonjić okupiran.

“U nekoliko poteza linijom koja je u funkciji oblika ili nezavisna od njega on iscrtva apersonalne likove, dok složenije figuralne kompozicije nose osobenosti njegovog vajarskog djela koje karakteriše snažna crta nadrealnog i ekspresivnog.

Radonjić je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je Godišnje nagrade za slobodni crtež

Osjećaj za vajarsko oblikovanje, sklad kompozicijskih elemenata, lakoća izvedbe ukazuju na umjetnika koji vlada zanatskim umjećem, ali i umjetnika koji osim neospornog talenta pokazuje koliko su svemoćni intelekt, osjetilni i emotivni senzibilitet u formiranju likovnog djela”, ističe Zeković.

Radonjić je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je Godišnje nagrade za slobodni crtež koju dodjeljuje FLU-Cetinje.

Učesnik je mnogobrojnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Na završnoj je godini magistarskih studija na FLU Cetinje. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2010.

Bonus video: