Brčko na ljeto snima film: Uloge samo za Titograđane

Poslije brojnih neuspjelih pokušaja, nezavisni underground film po drami Brčka Brčkovića snimaće se na ljeto
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 08:30h

Titogradski nezavisni underground film snimaće se na ljeto, po scenariju Gorana Nikčevića, poznatijeg kao Brčko Brčković. Producent je Bobo Radović, dok će za režiju i montažu biti zadužen Srđan-Dido Stanojević.

"Producent ovog filma uspio je da zaokruži budžet, koji je zaista mali, ali potpuno nezavisan. Zahvaljujući ljudima iz Podgorice koji se bave filmom i koji ga iskreno vole, sastavljena je i ekipa koja će raditi na ovom projektu, od tehničke do glumačke. Želja nam je da napravimo titogradski underground, i ubijeđeni smo da nema razloga da ne bude tako", istakao je Stanojević.

On otkriva da će se film snimati u julu ili u avgustu.

"Lokacije nećemo otkrivati, ali u svakom slučaju biće jasno da je radnja smještena u Podgorici. Scenario je pisao Brčko Brčković, i to još 1999. Bavi se zdravim, jakim i ambicioznim ljudima i idejama neposredno prije, a i tokom tranzicije u Crnoj Gori, mada se slobodno može reći i na Balkanu.

U tom smislu film neće biti lokalnog tipa, jer su sve zemlje u okruženju doživjele sličnu sudbinu", smatra Stanojević, dodajući da se scenario adaptira, a taj posao povjeren je dramaturgu Stefanu Boškoviću.

"Ideja filma je uništavanje zdravih ljudi i ideja, i to stvaranje pohlepe kod njih samih, koje nije bilo u prošlom sistemu, barem ne u ovolikoj mjeri", objašnjava Stanojević.

Za realizaciju njegovog scenarija Brčko je saznao tek prekjuče, a ta vijest, kako kaže, baš ga je obradovala.

"Scenario sam dao Didu i Bobu prije godinu dana. Inače, ovu priču imale su želju da realizuju mnoge druge ekipe, ali su očigledno njih dvojica dobro “zagrizli” i eto, uspjeli da sve zaokruže finansijski kako bi počeli sa snimanjem", kaže Brčko koji je kroz razgovor počeo da se prisjeća i kako je nastao taj scenario.

"Počeo sam da ga pišem u predvečerje bombardovanja, a potonju scenu sam napisao kad su pale prve bombe. U stvari je napravljen kao radio-drama, ali je mogao da se prilagodi i za pozorište. No, eto, gledaćemo film, što me posebno raduje", tvrdi on.

Brčko ne zna koliko će njegov scenario, koji za film adaptira Bošković doživjeti promjena, ali je siguran da opisuje i situaciju danas, jer smo, kako i sam kaže “još u tranziciji”.

"Nije se vrijeme mnogo promijenilo. Inače, veliki sam jugonostalgičar i kad se raspala ona Jugoslavija doživio sam to kao da mi se raspala najbljiža familija. To je čak prouzrokovalo i neke psihoze kod mene. Kao anarhista, mislim da napokon treba da se dese promjene i da mora da se promijeni sistem vrijednosti, ne samo kod nas, već i u svijetu", nada se Brčko.

Glumačku ekipu u filmu, prema riječima Stanojevića, činiće Brčko Brčković, Miodrag Džimi Manerik, Dejan Ivanić, Sejdo Alijaj.

"Želja nam je da u filmu zaigra i Srđan Todorović, ali o tom – potom. Ženske uloge su još u odabiru", priznaje Stanojević koji će takođe imati malu ulogu u filmu.

O tome, kako će se snaći i u ulozi glumca, Brčko kaže:

"Glumio sam ja već u nekim svojim dokumentarcima, a jednom sam igrao i u pozorištu. O ovom filmu glumiće uglavnom naturščići, ali koji imaju iskustva kad je kamera u pitanju", kaže Brčko.

Na pitanje, da li će biti angažovani isključivo Titograđani, ili će imati priliku da svoje glumačke sposobnosti pokažu naturščići iz nekih drugih krajeva Crne Gore, Brčko kaže:

"Ako se ja budem pitao, samo će Titograđani glumiti u našem filmu. Ne treba nam neko drugi da glumi nas. Ipak smo mi tu situaciju proživjeli, pa bi bilo glupo dovoditi ljude sa strane. Ko može bolje da glumi gradskog pacova od mene?", pita se Brčko.

Knjigu prodao za 700 eura

Pomenutu dramu koja je nosila naziv “Radio City” Brčko je objavio u jesen 1999. godine, a ta knjiga je takođe doživjela neobičnu priču.

"Knjiga “Radio City” štampana je u 500 primjeraka, od kojih je “preživjelo” svega 30-tak. Izdavač je bila Antena M, a nečijom greškom ili nemarnošću, gotovo svi ostali primjerci su bačeni na smeće. S

voj primjerak, ja sam prije nekog vremena “uvalio” jednom liku za 700 eura, jer je ta knjiga ustvari raritet. Zato savjetujem svima koji imaju primjerak, još ako imaju i moj potpis, da ga ponude na E-bay, sigurno će uzeti neku kintu", poručuje on.

Galerija

Bonus video: