Suđenje u Bariju: Tužiteljka se nada da optužbe neće zastarjeti

U Krivičnom sudu u Bariju počelo suđenje optuženima za šverc cigareta preko Crne Gore za Italiju
0 komentar(a)
Krivični sud Bari, Foto: Nela Lazarević
Krivični sud Bari, Foto: Nela Lazarević
Ažurirano: 08.02.2013. 09:05h

Nakon preliminarnih saslušanja koja su trajala preko tri godine u Bariju, juče je zvanično počelo suđenje optuženima za šverc cigareta preko Crne Gore za Italiju - Veselinu Baroviću, Dušanki Jeknić, Branislavu Mićunoviću, Branku Vujoševiću i Andriji Draškoviću.

Na vratima sudnice u zgradi Krivičnog suda u Ulici Nazarijans juče je bila izložena lista predviđenih ročišta za tekući dan, u dnu koje je hemijskom olovkom pisalo: “Vujošević Branko+4”, uz broj predmeta koji ukazuje da je istraga otvorena prije 14 godina - davne 1999.

Prvo ročište trajalo je svega desetak minuta, tokom kojih je sudija formalno prozvao advokate i imenovao optužene, zatim precizirao imena zamjenskih advokata, koji su zatražili da optuženima bude poslata dokumentacija vezana za odluku o pokretanju sudjenja prevedena na njihov maternji jezik.

Novo ročište ce se održati 9. aprila, kada ce zasijedati novi tročlani tim sudija i kada se ocekuje čitanje optužnice.

U sudnici su izmedju ostalih bili prisutni glavna tužiteljka Eugenija Pontasulja i počasni konzul Crne Gore - advokat Frančesco Gala Trinkera, koji je prisustvovao kao zamjenski advokat u ime Enrika Tučila, koji brani Dušanku Jeknić i Veselina Barovića.

Draškovica brani advokat Luka Madji, dok Mićunovića zastupa Antonio Zeka, koje je na jučerasnjem ročištu mijenjao advokat Đakomo D'Adario. Vujoševicev zastupnik je Domeniko Fontanela koji takodje nije bio prisutan u sudnici.

Niko od optuženih nije prisustvovao suđenju.

Nema dokaza protiv Subotića

Pontasulja je u izjavi za “Vijesti” potvrdila da je odustala od optužbi i tražila oslobađanje Stanka Caneta Subotića zato jer je ocijenila da u prikupljenoj dokumentaciji nema dovoljno dokaza da on bude osudjen.

“Subotićeva odbrana je odabrala suđenje po kratkom postupku - dakle proceduru koja predvidja da sudija donese odluku isključivo na osnovu priložene dokumentacije. Da smo imali mogućnost sudjenja uobičajenom procedurom, koja predvidja i izlaganja svjedoka, možda bismo mogli postići drugačije rezultate”, izjavila je Pontasulja, koja je odbila da komentariše na temu upravo započetog suđenja za ostale optužene.

Sudija Suzana De Feliće će se izjasniti povodom Subotićevog slučaja krajem mjeseca.

Na pitanje “Vijesti” da li postoji mogućnost da novootvoreni slučaj zavrsi tako što će optužbe zastarjeti, ona je rekla da je to u teoriji moguće, ali da je o tome prerano govoriti, te da se ona nada da do toga neće doći. Pontasulja je rekla da nije računala za koliko bi moglo doći do zastarijevanja. Uz to, ona je potvrdila da je veoma moguće da će se suđenje odužiti zbog karakteristika italijanskog sudstva, odnosno ogromnog broja slučajeva kojim se bavi mali broj sudija.

Iako relativno oskudna, ova izjava tužioca predstavlja pomak po pitanju komunikacije sa medijima obzirom da je tužilastvo posljednjih par godina sistematično izbjegavalo kontakt sa crnogorskim novinarima.

Bonus video: