Australiju potresa doping skandal

"Došli smo do šokantnih saznanja koja će razočarati navijače u Australiji”, rekao je Džejson Kler, ministar pravde Australije
1 komentar(a)
Sidnej, Foto: Pinterest
Sidnej, Foto: Pinterest
Ažurirano: 07.02.2013. 13:09h

Ministar pravde Australije Džejson Kler kazao je danas su brojni sportisti te države koristili ili još koriste nedozvoljene hemijske supstance. Komisija koja se bavi suzbijanjem kriminala (ACC) tokom jednogodišnje akcije pronašla dokaze o namještanju utakmica i raširenoj upotrebi nedozvoljenih hemijskih supstanci.

"Došli smo do šokantnih saznanja koja će razočarati navijače u Australiji”, rekao je Kler.

On je u izveštaju ACC-a naveo da su neki treneri i članovi stručnih štabova dozvoljavali upotrebu nedozvoljenih supstanci.

"Neke od njih nijesu bile dovoljno testirane, pa niko nije bio siguran da li ljudi mogu da ih koriste", rekao je Kler.

Čelnici dva najpopularnija takmičenja u Australiji, fudbalske i ragbi lige, objavili su da sarađuju sa vlastima, ali i da su počeli svoje istrage. Imena pojedinaca i klubova nijesu objavljena, ali su pojedini dokazi proslijeđeni australijskoj državnoj i federalnoj policiji.

"Ovo je najcrnji dan u istoriji australijskog sporta", rekao je bivši direktor Australijske anti-doping agencije Ričard Ings. Predsjednik Svjetske anti-doping agencije (WADA), Džon Fejhi rekao je da nije iznenađen izvještajem ACC-a.

"To nam govori koliko je dubok problem u državi koja se ponosi fer-plejom", kazao je Fejhi.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Australije Džon Kouts rekao je da se dugo borio za šira ovlašćenja u istragama anti-doping agencija i za uvećane kazne za sve koji su umiješani u namještanje.

Bonus video: