Otvaranje 46. zimskog salona u Herceg Novom

Ukoliko je jedan umjetnički rad moćan u tolikoj mjeri da može da „probudi” svijest posmatrača
103 pregleda 0 komentar(a)
Buđenje, Hercegnovski zimski salon, Foto: Hercegnovski zimski salon
Buđenje, Hercegnovski zimski salon, Foto: Hercegnovski zimski salon
Ažurirano: 07.02.2013. 10:21h

Buđenje je tema 46. hercegnovskog zimskog salona koji će biti otvoren u četvrta 7. februara u 19 sati u Galeriji Josip Bepo Benković.

"Kada kažem interaktivnost mislim na trenutak povezivanja i preklapanja stavova, razmišljanja, osjećanja"

Na multimedijalnoj izložbi predstaviće se 18 umjetnika iz Crne Gore i sa prostora bivše Jugoslavije, te Leo Daf iz Londona.

"Tema Buđenje koju sam odabrala za ovogodišnji Zimski salon, s obzirom na fleksibilni karakter koji posjeduje, ima za cilj da, u širem smislu, pruži uvid u aktuelna kretanja u umjetnosti u regionu. U užem smislu, učinila mi se pogodnom za ispitivanje interaktivnosti odnosa umjetnik – posmatrač.

Kada kažem interaktivnost mislim na trenutak povezivanja i preklapanja stavova, razmišljanja, osjećanja koja se rađaju u umjetniku prilikom stvaranja rada s jedne, i reakcije koja se rađa kod posmatrača prilikom susreta sa djelom, s druge strane", obrazložila je svoj izbor ovogodišnja selektroka salona istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

Vjera u snagu umjetnosti

Ona je istakla važnost ponovnog ujedinjavanja “nekad jedinstvenog duhovnog prostora, kao događaja koji može imati dalekosežan značaj”.

Na prošlogodišnjem Salonu su dodijeljene tri ravnopravne nagrade

"Oduvijek sam vjerovala u snagu umjetnosti. I uvijek sam se pitala odakle ta snaga dolazi. Da li je ona objektivno prisutna u jednom umjetničkom djelu, ili je to nešto što mu se pripisuje u skladu sa ukusom ili senzibilitetom, a u određenom socio-kulturnom okviru?

To je pitanje koje svakako ostaje otvoreno, ali jedno je sigurno – ukoliko je jedan umjetnički rad moćan u tolikoj mjeri da može da „probudi” svijest posmatrača, onda je vjera u snagu umjetnosti opravdana - rekla je ona.

Na Salonu izlažu Bato Boljević, Marijan Crtalić, Olivera Inđić, Slavica Janešlieva, Andrijana Mlinarević-Cvetković, Borjana Mrđa, Danijela Mršulja-Vasić, Ivan Pejović, Ivanka Vana Prelević, Adin Rastoder, Žiga Rehar, Željko Reljić, Davor Sanvincenti, Brane Širca, Maja Šofranac, Selman Trtovac, Anica Vučetić, Anto Živković i Leo Daf.

Članovi žirija za dodjelu nagrada su Veseljka Salatić, istoričarka umjetnosti, muzejski savjetnik iz Trebinja, Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti, muzejski savjetnik iz Kotora i Slavko Timotijević, istoričar umjetnosti iz Beograda.

Na prošlogodišnjem Salonu su dodijeljene tri ravnopravne nagrade Adrijani Gvozdenović, Miodragu Manojloviću i Dimitriju Tadiću.pravdana

Bonus video: