Činjenice o referendumu u monografiji "Za Crnu Goru"

Monografija ne sadrži autorske tekstove jer se ne bavi analizom pojedinih događaja, kao ni analizom samog referenduma
102 pregleda 2 komentar(a)
referendum 2006, Foto: Arhiva Vijesti
referendum 2006, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2013. 12:15h

Promocija monografije “Za Crnu Goru” u izdanju “Grafo Crna Gora” biće održana večeras u Zelenom salonu hotela “Crna Gora” u 19 sati. O monografiji će govoriti predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori František Lipka, glavni i odgovorni urednik monografije Mijodrag Kujo Novović i priređivačice Dušanka Mićunović i Snežana Rakonjac.

“U knjizi su hronološki zabilježene aktivnosti Bloka za nezavisnu Crnu Goru i Bloka za zajedničku državu sa Srbijom"

U uvodnoj riječi, glavni i odgovorni urednik Novović navodi da monografija obuhvata predreferendumskih, referendumskih i postreferendumskih šest mjeseci, odnosno period od 19. decembra 2005. godine, kada je Venecijanska komisija iznijela svoje mišljenje o organizovanju referenduma u Crnoj Gori do 28. juna 2006. godine, kada je Crna Gora postala 192. punopravna članica Ujedinjenih nacija.

“Predlog da se pripremi i publikuje jedna ovakva knjiga dao je i rukovodni tim Skupštine Crne Gore čija nam je pomoć u svim fazama izrade monografija bila dragocjena...”

Skupština Crne Gore je od Grafo d.o.o. otkupila 250 primjeraka monografije za 17.500 eura, prema Planu javnih nabavki za 2011. godinu.

Na 364 strane luksuzne monografije tiraža 2.000, pored brojnih fotografija nalaze se i obimni stenogrami

Monografija ne sadrži autorske tekstove jer se ne bavi analizom pojedinih događaja, kao ni analizom samog referenduma, već je isključivo istorijsko-faktografskog karaktera, piše u uvodnoj riječi urednik Novović.

“U knjizi su hronološki zabilježene aktivnosti Bloka za nezavisnu Crnu Goru i Bloka za zajedničku državu sa Srbijom, Skupštine i Vlade Crne Gore, stavovi crnogorskih i međunarodnih institucija i zvaničnika, relevantnih za referendumski proces”, piše u najavi a “namjera izdavača bila je da monografija Za Crnu Goru bude knjiga svih građana Crne Gore i svih aktera u referendumu, bez obzira na to kako su glasali, bilo da su je vidjeli kao samostalnu i nezavisnu državu ili u državnoj zajednici sa Srbijom.

Na 364 strane luksuzne monografije tiraža 2.000, pored brojnih fotografija nalaze se i obimni stenogrami sa skupštinskih zasjedanja, izjave zvaničnika i dokumenti koji su pratili proces sticanja nezavisnosti.

Među sponzorima projekta su privatne firme kao državne institucije Prijestonica Cetinje, Vrhovni sud Crne Gore i Veterinarska uprava Crne Gore.

Bonus video: