KONAČNA PRESUDA

Đurovićev advokat: Žalićemo se Ustavnom sudu

Vrhovni sud djelimično je prihvatio žalbu Slobodana Đurovića, pa je tako umjesto na 25, koliko je iznosila ranija presuda, osuđen na jedinstvenu kaznu od 23 godine zatvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 14:37h

Vrhovni sud Hrvatske doneo je konačnu pravosnažnu presudu četvorici od ukupno šest optuženih za ubistvo Iva Pukanića i Nika Franjića 2008. u centru Zagreba.

Vrhovni sud, kao sud trećeg stepena, odlučivao je o žalbama koje su Robert Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Baranin Slobodan Đurović zvani Kardinal uložili na prošlogodišnju presudu vrhovnog suda.

Vrhovni sud do sada nije objavio konačnu presudu prije nego što je dostavljena svim strankama u postupku i na nju više nema prava žalbe.

Sud je ranije potvrdio kazne dugotrajnog zatvora četvorici optuženih, koji su imali pravo žalbe jer se radilo o kaznama većim od 20 godina.

Vrhovni sud djelimično je prihvatio žalbu Slobodana Đurovića, pa je tako umjesto na 25, koliko je iznosila ranija presuda, osuđen na jedinstvenu kaznu od 23 godine zatvora.

Dok mu je kazna na podstrekavanje teškog krivičnog djela ubistva iz koristoljublja ostala ista - 20 godina zatvora, sud mu je smanjio kaznu za podsticanje na udruživanje za izvršenje krivičnog djela s pet na tri godine.

U ostalom dijelu, Đurovićeva žalba, kao i kompletne žalbe Matanića, Milovanovića i Gudurića, odbijene su kao neosnovane i potvrđena je presuda drugostepenog suda kojom je Milovanović u odsustvu osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, Robert Matanić na 35, a Bojan Gudurić na 33 godine zatvora.

Đurovićev advokat: Idemo na Ustavni sud

Nakon što je Vrhovni sud objavio konačnu presudu advokat Đurovića, Rajko Mlinarić najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu.

Advokat ukazuje na to da je Đurović osuđen na 23 godine zatvora što je s obziorm na njegove godine isto što i doživotni zatvor

Mlinarić je za Index.hr kazao da nije zadovoljan presudom iako je smanjena koji kaže da suđenje nije bilo pošteno.

Dogodilo se potkopavanje vladavine prava, a Vrhovni sud nije poštovao zakonitost, objektivnost i jednakost stranaka u postupku tvrdi Mlinarić.

"Jer se kroz cijeli postupak Sud, naročito prvi, ponašao kao tužiteljev saveznik na putu do osuđujuće presude. Izgledalo je kao da je to njihov zajednički cilj. A kad se tako sprovodi suđenje odbrani je unaprijed oduzeta svaka šansa za pošteno suđenje",rekao je Đurovićev advokat.

Mlinarić kaže da čitav slučaj počiva na svjedočenje krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića za kog tvrdi da je trgovao sa sudom i da je dokazano da je iznosio neistinite.

Advokat ukazuje na to da je Đurović osuđen na 23 godine zatvora što je s obziorm na njegove godine isto što i doživotni zatvor.

On je kazao da će podnijeti ustavnu tužbu Ustavnom sudu "ukazujući na brojnost povrijeđenih ustavnih i ljudskih prava."

"Očekujemo da će se prepoznati svi propusti i da će se konačno postići pravda i da će Ustavni sud ukinuti prethodne presude", zaključio je Mlinarić.

Sudi se i u Beogradu

Na prvom suđenju na županijskom sudu u Zagrebu u novembru 2010. šestorka je osuđena na ukupno 150 godina zatvora.

Milovanović koji je dovezao moped u kome je bio eksploziv i onda ga aktivirao osuđen je na 40 godina zatvora.

Robert Matanić koji je okupio grupu ubica i organizovao zločin osuđen je na 33 godine zatvora, Bojan Gudurić koji je čekao u rezervi sa snajperom u slučaju da eksploziv zataji osuđen je na 30 godina zatvora.

Članovi grupe Luka Matanić i Amir Mafaljani dobili su po 16 godina, a Slobodan Đurović 15 godina zatvora.

Vrhovni sud je lani Đuroviću povisio kaznu na 25 godina, Guduriću je kaznu povećao s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina. Ostalima je potvrđena prvostepena presuda.

Na osnovu zakona, branioci optuženih osuđenih na kazne veće od 20 godina podnijeli su još jednu žalbu o kojoj je Vrhovni sud odlučivao sredinom januara.

Osim u Zagrebu, za Pukanićevo ubistvo sudi se i u Beogradu i to Sretenu Jociću koji je navodno za ubistvo platio 1,5 miliona eura i kome je Đurović po optužnici bio veza s ubicama, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću koji je s najvećim brojem učesnika ubistva, zahvaljujući saradnji hrvatske i srpske policije bio uhapšen sedam dana nakon ubistva, pa je pušten i kasnije uhapšen u Beogradu.

Gudurić je uhapšen nekoliko mjeseci kasnije u Republici Srpskoj, pa je izručen Hrvatskoj gdje mu se sudilo zajedno s ostalima, a Milovanović je sredinom 2009. uhapšen u Beogradu, pa mu se u Zagrebu sudilo u odsustvu.

Galerija