Cetinje: "Pravednici" u Zetskom domu

Uloge tumače Jovan Krivokapić, Julija Milačić, Nikola Perišić, Aleksandar Gavranić, Emir Ćatović, Danilo Čelebić...
125 pregleda 0 komentar(a)
Pravednici, Foto: Cnp.me
Pravednici, Foto: Cnp.me
Ažurirano: 06.02.2013. 10:04h

Predstava “Pravednici” Albera Kamija u režiji Željka Sošića biće izvedena večeras sa početkom u 20 sati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Uloge tumače Jovan Krivokapić, Julija Milačić, Nikola Perišić, Aleksandar Gavranić, Emir Ćatović, Danilo Čelebić, Nada Vukčević i Mirko Vlahović.

Saradnica na sceni je Ivana Pejović, kostime potpisuje Olja Eraković, dizajn zvuka Jovo Kljajić, a dizajn Jelena Tomašević.

Drama “Pravednici” napisana je po stvarnim događajima, i skoro svi likovi u njoj bazirani su na istinitim ljudima. U Moskvi, 1905. godine, teroristička, udarna grupa Revolucionarne socijalističke partije pripremala je atentat na velikog kneza Sergeja. Grupu su sačinjavali mladi ljudi spremni da žrtvuju svoj život za pravdu i jednakost.

U višedecenijskom ratu carske Rusije i terorista, socijalista i nihilista, ova grupa bila je posebna, i tako više od Bakunjina, Nečajeva, Tkačeva i ostalih zavrijedila Kamijevu pažnju. Pisac ih je nazivao teroristi sa dušom, a njihov pokret terorizam sa ljudskim likom.

Kaljajev, Dora, Anenkov, Vojnov i ostali ubijajući nikad nisu pristali na ubijanje, čineći nasilje borili su se protiv svijeta nasilja.

Bonus video: