PREVIŠE INFORMACIJA

Agata Kristi bila pod istragom MI5 zbog detalja iz romana

Sumnju je izazvao roman “N ili M” iz 1941. godine, u kome se uz poznati detektivski par Tomi i Tjupens pojavljuje i lik po imenu major Blečli
88 pregleda 3 komentar(a)
Agata Kristi, Foto: Telegraph.co.uk
Agata Kristi, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 05.02.2013. 11:36h

Britanska obavještajna služba MI5 bila je zabrinuta zbog nekih detalja iz krimi-romana čuvene spisateljice Agate Kristi, pa je ona tokom Drugog svjetskog rata bila obuhvaćena i istragom, piše “Gardijan”.

List navodi da je sumnju izazvao roman “N ili M” iz 1941. godine, u kome se uz poznati detektivski par Tomi i Tjupens pojavljuje i lik po imenu major Blečli, koji zna mnogo detalja o tajnama britanskih obavještajaca i njihovom radu tokom Drugog svjetskog rata.

Blečli park se zove čuveni obavještajni centar u gradiću Blečli gdje su Britanci proučavali njemačke šifre, a gdje je radio i jedan od bliskih prijatelja Agate Kristi Dili Noks.

"Blečli je jedan od najnesimpatičnijih likova u mojoj knjizi”

MI5 je sumnjao da je čovjek koji je bio jedan od zaslužnih za “razbijanje” njemačke mašine za šifrovanje “Enigma” nenamjerno otkrio previše svojoj prijateljici. Ipak, niko se nije usudio da ispituje direktno Agatu Kristi, zbog straha da bi ona i to spomenula u nekoj od svojih knjiga.

Zato je za službu pitanja postavljao lično Noks, koji nije mogao da garantuje da li je otkrio neke škakljive podatke Agati Kristi. Naravno, razgovor su vodili uz šoljicu čaja.

“Blečli? Dragi moj, nazvala sam lika tako zato što sam se u tom gradiću jednom zaglavila na putovanju vozom. To je bila moja mala osveta, Blečli je jedan od najnesimpatičnijih likova u mojoj knjizi”, rekla je Kristi, piše “Gardijan”.

Preporučujemo za Vas