Formula jedan bez 20. trke ove godine

"Nemoguće je dodati još jednu trku u ovako kasnoj fazi", rekao je Eklston u Dubaiju, gdje je otputovao zbog sponzorskog ugovora
0 komentar(a)
Eklston, Foto: Reuters
Eklston, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2013. 10:43h

Prvi čovjek Formule jedan Berni Eklston odbacio je danas mogućnost održavanja 20. trke ove godine, čime je prekinuo nagađanja da bi Turska ili neka druga evropska nacija mogla biti domaćin 2013.

"Nemoguće je dodati još jednu trku u ovako kasnoj fazi", rekao je Eklston u Dubaiju, gdje je otputovao zbog sponzorskog ugovora.

Mediji su uveliko nagađali da bi trka u Evropi mogla da zamijeni Veliku nagradu SAD.

Glavni kandidat za to mjesto bio je Istanbul, koji je prošle godine ispao iz kalendara zbog neslaganja sa Eklstonom oko nadoknade za pravo domaćinstva. Portugal je poslhednjih meseci takođe pominjan kao kandidat.

"Razočaran sam što se ovo nije ranije desilo. Ne možete iznenada samo da ubacite još jednu trku", rekao je Eklston.

Vlasnik komercijalnih prava Formule jedan rekao je i da je "100 odsto" siguran da će se održati Velika nagrada Bahreina ove sezone, uprkos društvenim neredima u toj zalivskoj zemlji. Eklston je dodao da se nada da će ove godine "stvari biti malo mirnije".

Velika nagrada Bahreina održana je posljednji put bez problema, ali je donijela loš publicitet Formuli jedan.

Vjersko nasilje potresalo je ulice Maname, izazvavši smrt i povrede tokom vikenda trke i stvorila je uznemirijuću sliku za trku u kojoj je pobijedio Sebastijan Fetel iz Red Bula.

"Nisam sada vidio ništa slično onome što smo vidjeli prije godinu dana", rekao je Eklston.

Šef Formule jedan odbacio je i mogućnost ubacivanja 12. tima ove godine, čime je okončao nagađanja da grupa kanadskih i američkih investitora ima tim koji bi zamijenio HRT, koji nema novca da se takmiči ove godine.

Eklston je rekao da bi bilo teško organizovati još jednu trku u Persijskom zalivu, u Dubaiju ili Kataru, ali je kazao da je ubijeđen da će se 2014. održati 20 trka.

On je potvrdio da će Rusija održati svoju prvu trku Formule jedan u Sočiju, u kome će se održati i Zimske olimpijske igre 2014.

Eklston je ove nedjelje posjetio Soči i rekao da djeluje da je sve u redu.

"Sve se odvija po planu i djeluje da je sve u redu. Predsjednik Vladimir Putin izgleda oduševljeno što će se u Rusiji održati ZOI i Formula jedan. Bilo je dobro, impresioniran sam onim šta su uradili", rekao je Eklston.

Bonus video: