Nove aktivnosti "Kotor Art"-a i Don Brankovih dana muzike

"Santa Barbara i Kotor su postali sestrinski gradovi, i u ovkru ovog partnerstva, otpočele su brojne aktivnosti", kazao je Ratimir Martinović
75 pregleda 0 komentar(a)
Miša Majski, Kotor art, Foto: Radoje Milić
Miša Majski, Kotor art, Foto: Radoje Milić
Ažurirano: 05.02.2013. 11:06h

U okviru priprema za ovogodišnji 5. Međunarodni festival “KotorArt” i 12. Don Brankove dane muzike, sljedećeg vikenda će u Kotoru biti održana regionalna audicija za stipendiju u najprestižnijoj Ljetnjoj školi za umjetničku muziku “Music Academy of the West” u Santa Barbari, Kalifornija, SAD.

"Radi se o audicijama za muzičare - duvače i gudače, a kao nagrada nudi se stipendija za Ljetnji festival"

Ovo, kao i humanitarna akcija "Umjetnost djeci", te priprema programa 12. Don Brankovih dana muzike, bili su povod konferencije za novinare održane juče u PR Centru u Podgorici, o čemu su javnost obavijestili Ratimir Martinović, umjetnički direktor festivalskog segmenta „Don Brankovi dani muzike“, Viktor Varoši, producent festivalskog segmenta DBDM i dr. med. Jovan Raičević, spec pedijatar, predstavnik Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice Kotor.

Ratimir Martinović je kazao da je na predlog Odbora gradova – pobratima, Santa Barbare i Kotora, jedna od najprestižnijih ljetnjih škola za umjetničku muziku na svijetu – Music Academy of the West iz Santa Barbare i KotorArt, ostvarena inicijalna saradnja u vidu organizovanja audicije za učešće na Ljetnjoj školi Akademije u 2013. godini, koja će se održati 9. i 10. februara u Kotoru.

Poseban značaj ove saradnje je podatak da se ove godine po prvi put u istoriji ove Akademije, audicije održavaju van američkog kontinenta, i to na smao dva mjesta – u Londonu i Kotoru.

Sestrinski gradovi

"Santa Barbara i Kotor su postali sestrinski gradovi, i u ovkru ovog partnerstva, otpočele su brojne aktivnosti. Prošle godine sam u okvru moje kratke američke turneje, upoznao dirktore institucije “Music Academy of the West” i inicirao priču između festivala “Kotor Art” i Muzičke akademije Zapada.

Radi se o audicijama za muzičare - duvače i gudače, a kao nagrada nudi se stipendija za Ljetnji festival i muzičku školu u okviru ove američke Akademije", kazao je Martinović. Audicija je otvorena za muzičare koji sviraju na drvenim, limenim i žičanim instrumentima, starosti od 18 do 34 godine.

Preliminarni program Don Brankovih dana muzike za 2013. je napravljen i podrazumijeva nekoliko programskih cijelina

Svake godine, na audicije se prijavi preko hiljadu kandidata iz svih djelova svijeta, a izabranih bude oko 150. Sljedeći segment aktivnosti uprave Don Brankovih dana muzike je humanitarna akcija "Umjetnost djeci", koja podrazumijeva organizovanje seminara za mlade muzičare sa nekim od najeminentnijih stručnjaka, kao i kroz seriju interaktivnih radionica KotorAr-tić.

"Ove godine, riješili smo da zajedno sa našim sponzorima ukažemo na potrebu veće društvene svijesti i odgovornosti i da kroz organizaciju 12. Don Branković dana muzike finansijski pomognemo onima kjoima je pomoć podjednako potrebna – Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru", kazao je Martinović.

Glavni cilj akcije je prikupljanje finansijskih sredstava za pomoć Dječijem odjeljenju Opšte bolnice Kotor. Na konferenciji su najavljeni potencijalni programi 12. KotorArt Don Brankovi dani muzike, te da su u toku pregovori sa istaknutim umjetnicima kao što su Inva Mula, Ivo Pogorelić, Darko Rundek, Varja Đukić i Simon Trpčeski.

Preliminarni program Don Brankovih dana muzike za 2013. je napravljen i podrazumijeva nekoliko programskih cijelina, između ostalog i seriju koncerata pod nazivom "Njegoš u muzici", u znak obilježavanja velike godišnjice.

Bonus video: