Ko je Kotoranin zbog koga se trese srpska vlada

Rodoljub Radulović je u Kotoru posjedovao dosta nekretnina, među kojima i zemljište na kome se sada nalazi diskoteka “Maksimus”, a planirao je i otvaranje lokalne televizije
186 pregleda 19 komentar(a)
Rodoljub Radulović, Foto: CINS
Rodoljub Radulović, Foto: CINS
Ažurirano: 05.02.2013. 16:36h

Za Rodoljuba Radulovića u Kotoru malo ko zna, jer je davnih dana napustio taj grad. Prema javno dostupnim podacima, on u Kotoru od nekretnina ne posjeduje ništa, a ono što je nekad imao, frmu "Trecom", ustupio je pokojnom Draganu Dudiću zvanom Fric.

Zajedničko im je to što su nekada radili u "Jugooceaniji", koja je u međuvremenu ugašena dok su njeni brodovi nestali tokom nekadašnjih sankcija ili poslije njih.

Dvojica Kotorana odmetnula su se u privatni biznis. Dudić je, ispričala je nedavno njegova udovica u Osnovnom sudu u Podgorici, kupio diskoteku, a Radulović je otišao u inostranstvo.

Da li su ih spajale poslovne ili prijateljske veze, nepoznanica je, ali je Radulović odustao od velikih planova u Kotoru i prepustio ih Dudiću.

Darko Šarić

Početkom 2008. godine njegovoj kompaniji “Trekom”, koju je tada vodio Dudić, bez tendera, na 35 godina, ustupljen je eksluzivni poslovni prostor u kotorskom Starom gradu.

Prethodno se 1989. Radulović dogovorio “ o strateškom partnerstvu sa Opštinom Kotor i od nje zakupio sedam ekskluzivnih prostora u Starom gradu na 20 godina sa klauzulom da se mogu produžiti na 99 godina”.

Dačić: Sreo sam se sa Šarićevim čovjekom, ali nisam znao ko je on>>>

Dačić: Biću još nemilosrdniji u borbi protiv kriminala>>>

"Trecomom" odnedavno upravlja Miodrag Pajović, bivši menadžer hotela “Cataro”, koji je pripadao ubijenom Dudiću.

Rodoljub Radulović je u Kotoru posjedovao dosta nekretnina, među kojima i zemljište na kome se sada nalazi diskoteka “Maksimus”, a planirao je i otvaranje lokalne televizije.

Međutim, od svega toga je odustao i napustio državu. Za Kotor ga, sudeći po javnim dokumentima, veže brat Žarko, koji je takođe bio u upravljačkoj strukturi “Trecoma” i koji u Dobroti, ima veliku porodičnu kuću.

On je sa bratom, kako je ranije objavio “Monitor”, bio još u nekim poslovnim aranžmanima, poput onoga u bečkoj kompaniji “Joks Austrija”, koja se bavila trgovinom nafte i aluminijuma između biviše Jugoslavije i Rusije.

Iz Crne Gore, Roki Radulović je otišao za Rusiju, pa u Južnu Ameriku, zatim u SAD, a sve vrijeme živio je i u Srbiji, odakle je pobjegao kada je otvorena istraga protiv njega kao pripadnika klana Darka Šarića.

U međuvremenu, protiv Radulovića je pokrenuta i istraga u Grčkoj zbog pranja para od kokaina, kao i protiv Dudićeve djece, Damjana i Srdane, te Saše Samardžića, sina njegovog prijatelja i poslovnog partnera Kotoranina Smiljana Samardžića.

Radulović se prije nekoliko dana beogradskom “Blicu” javio telefonom iz Španije, navodeći da je spreman da se vrati u Srbiju i suoči sa optužbama. Da li je to istio učinio i u Grčkoj, nije poznato.

Mreža novinara istraživača OCCRP objavila je ranije da policija i tužioci u Južnoj Americi, Velikoj Britaniji i Grčkoj sumnjiče Radulovića i odbjeglog Darka Šarića da su vođe kokainskog kartela, čak da je šef Radulović a ne Šarić, kao što se to tvrdi u javnosti već dvije godine.

Dedić će biti izručen Beogradu

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odlučilo je da crnogorskog državljanina Blaža Dedića (55) izuči Srbiji zbog suđenja u Višem sudu u Beogradu za krivična djela pranje novca odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

“Rješenjem krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Dedića”, piše u saopštenju portparola Višeg suda Irene Šofranac Nedović.

Bonus video: