Novi strip junaci Visoki napon, Doktor E i Madam Radijacija

Visoki Napon, Doktor E i Madam Radijacija su crtane verzije Nikole Tesle, Alberta Ajnštajna i Marije Kiri
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 17:20h

Hit nove generacije američkih superheroja je - Nikola Tesla.

Upravo u SAD lansiranoj crtanoj verziji vodećih naučnih umova modernog doba, Nikola Tesla je, uz Alberta Ajnštajna i Mariju Kiri, superjunak sa odličjima bliskim generaciji 21. vijeka. Ono što su nekad bili Supermen, Betmen i Spajdermen, za djecu koja rastu uz kompjutere, komuniciraju preko društvenih mreža i žive uz iPhone, mogu da budu samo blistavi umovi.

Science Corps International je, uviđajući to, zasuo tržište novim crtanim herojima. Visoki Napon, Doktor E i Madam Radijacija su crtane verzije Nikole Tesle, Alberta Ajnštajna i Marije Kiri.

Tesla se, ipak, izdvaja kao posebno inspirativan, koliko pronalascima koji su utkani u moderne tehnologije 21. vijeka, toliko svojom misterioznom ličnošću i životnom pričom.

Visoki Napon je tek posljednja u nizu stripovanih verzija slavnog naučnika, koji je i u okviru novog „trija“ predstavljen kao superjunak sa najvećom izdržljivošću, sposoban da sprži svakog neprijatelja. Za razliku od Visokog Napona koji je junak u povoju, neke druge verzije već su ikone među crtanim junacima.

Srpski pronalazač koji, uprkos epohalnim pronalascima, za života u Americi nije priznat u mjeri u kojoj su to zaslužili njegovi izumi i genijalnost, danas je nepresušna inspiracija za stvaraoce od knjiženosti i filma, do video-igara. U stripu Teslina mistična figura i otkrića na granici fantastike dobijaju zamah, kao da se ispravljaju neke stare nepravde.

U mini seriji "Džej El Ej: Vrijeme čuda" iz 2003. godine Supermen, stiže u Kanzas i udružuje se sa Edisonom. Ali završava radeći sa Teslom, koji upotrebljava smrtonosni talas tokom Prvog svjetskog rata.

Ključni sukob Edisona i Tesle se, inače, provlači kroz mnoge zaplete u stripovima. U „Pet rukopisa nauke“ iz 2006. godine Tesla se udružuje sa Markom Tvenom protiv Tomasa Edisona. Samo u prvom tomu „Lige izuzetnih džentlmena“ istorijsko rivalstvo pretvoreno je u stripovanoj fikciji u partnerstvo na izradi naprednih tehnologija.

Tesla je 2008. godine postao i glavni junak stripa „Nikola Tesla i električni sajam“ koji je objavilo Američko društvo za fiziku. Pojavljuje se sa Leonardom da Vinčijem u „Ratu svjetlosti i tame“, kao i u veb-stripu „Misleći na Linkolna“ Majlsa Grovera. Dva Vagrantova stripa naslovljena su duhovito „Tesla lud za naukom, dame lude za Nikolom Teslom“.

Tesla se trenutno krije iza misterioznog lika Noćne Mašine u stripovima koji od 2010. objavljuje Džonatan Hekman pod nazivom S.H.I.E.L.D. Noćna mašina je Amerikanac, samac, rodom iz Smiljana, sin Milutina i Đuke, brat Daneta, Milke, Angelice, Marice i otac usvojenog sina Leonida, sljedbenika starog reda S.H.I.E.L.D, protiv koga se u prošlosti borio.

Infiltrirao se u Besmrtni-grad, s namjerom da ga sravni sa zemljom. Odjeven u odijelo koje mu daje nadljudske moći, u pratnji golubice sposobne da govori, što je aluzija na Teslino stvarno prijateljstvo sa golubicom, Noćna Mašina savlađuje lako neprijatelje... Teslin uspon i pad, njegove borbe tokom života igraju značajnu ulogu u stripu RASL Džefa Smitsa.

Krajem decembra prošle godine Vil Martinez i Zak Tolčinski su raspisali svojevrstan „tender“ za finansiranje crtanog filma o Nikoli Tesli. U ponovo oživljenoj priči o sukobu Edisona i Tesle, na stranu genijalnog naučnika staje ponovo Mark Tven... U međuvremenu, na velika zvona je prošlog ljeta najavljen strip „Pronalazač“ o životu i izumima naučnika koji je umro bez penija u njujorškom hotelu:

"Prava priča o Tesli je nadrealnija od bilo kakve fikcije koju sam vidio o njemu... On je došao u ovu zemlju sa par dolara i snom. Materijalne, emocionalne i duhovne borbe koje je vodio, to je ono o čemu govori „Pronalazač", prim,ećuje pisac Rejv Meta, koji, uz crtača Erika Vilijamsa, na 150 stranica prati Teslin put.

Milioni za muzej

Popularni američki veb-crtač Metju Inmen posvetio je Nikoli Tesli strip, u kom ukazuje na mnoge nepravde prema slavnom naučniku. Možda je ideja da ispravi bar jednu od njih vodile Inmena da organizuje internet-kampanju u kojoj je za samo nedjelju dana sakupio blizu milion dolara za spas od propadanja Tesline laboratorije na Long Ajlendu.

Amerikanci grade Teslin muzej: Sakupili novac za samo nedjelju dana >>>

San mladog autora je da laboratorija pronalazača koji je iza sebe ostavio 700 patenata, Vordenklajf, postane Teslin muzej u SAD.

Bonus video: