Džon Harbou nadmudrio brata, Baltimoru trofej „Vins Lombardi”

Pehar drugi put ide u Merilend, a legendarni defanzivac Rejvensa Rej Luis je na najbolji mogući način završio karijeru
55 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 04:19h

Džon Harbou je nadmudrio dvije godine mlađeg brata Džima, njegovi Baltimor Rejvensi su savladali San Francisko Fortinajnerse sa 34:31 i osvojili 47. Superboul!

„Gavrani” su dominirali u prvom poluvremenu, kvoterbek Džo Fleko je izjednačio rekord legende Najnersa Stiva Janga po broju tačdauna u tom dijelu igre (tri), pa je na velikom odmoru bilo 21:6.

Bratski duel pripao starijem: Džim i Džon Harbou

Čim je završen nastup slavne Bijonse, tim iz San Franciska je ispucao loptu, a Džekoubi Džons je nosio 108 jardi, po čemu je postavio rekord Superboula i donio svom timu ogromnih plus 22 (28:6).

Činilo se da je sve gotovo, jer nikada u istoriji Superboula niko nije podigao trofej ako je imao više od 10 poena minusa.

Tada se sudbina poigrala sa učesnicima najvećeg spektakla u SAD, pošto je nestala struja u „Superdomu”! Nakon pauze od 36 minuta, kao da su druge ekipe izašle na teren - Najnersi su za 141 sekundu postigli dva tačdauna (pas za Majkla Krebtrija i trčanje Frenka Gora), a potom je i Dejvid Ejkers iz drugog pokušaja pogodio fild gol za 28:23.

Američka bruka: Struja je nestala usred utakmice

Džastin Taker je na isti način prekinuo seriju rivala i vratio Rejvensima osam poena prednosti (31:23) 12 minuta i 54 sekundi prije kraja.

Na scenu je potom stupio organizator igre tim iz Kalifornije Kolin Kapernik, koji je istrčao 15 jardi za tačdaun i potom htio da osvoji dva poena za izjednačenje.

Nije uspio, pa je nepunih 10 minuta prije kraja ostalo 31:29.

Umalo spektakularni preokret: Frenk Gor i Kolin Kepernik

Taker je na četiri minuta i 19 sekundi prije kraja povisio na 34:29, a 106 sekundi prije kraja je sve riješeno, kada su Najnersi propustili treći uzastopni napad sa pet jardi od end zone.

Fleko je zadržao loptu do 12 sekundi prije kraja, a Džon Harbou je naredio Semu Kohu da umjesto panta dozvoli rivalu da ga uhvati i uzme dva poena.

Za četiri preostale sekunde, San Francisko nije uspio da uradi bilo šta, pa je doživio prvi poraz u Superboulu, nakon pet trijumfa.

Trofej „Vins Lombardi” drugi put ide u Merilend, a legendarni defanzivac Rejvensa Rej Luis je na najbolji mogući način završio karijeru.

Storija o njemu i Baltimoru može da posluži za film, jer su Rejvensi formirani 1996. i te godine su na draftu uzeli sada 37-godišnjeg lajnbekera, koji je svih svojih 17 sezona odigrao za „gavrane”.

Najljepši kraj karijere: Rej Luis

Za MVP-a je izabran Fleko, koji je kompletirao 22 od 33 pasa za 287 jardi i tri tačdauna, uz fenomenalan kvoterbek rejting 124,2.

Kepernik je, na drugoj strani, imao 91,7 - realizovao je 16 od 28 dodavanja za 302 jarda i tačdaun, jedan je ostvario trčanjem, ali je imao i presječenu loptu.

Galerija

Bonus video: