Kako se zatvorenici dovijaju da prevare stražare u ZIKS-u

Službenik obezbjeđenja pojašnjava da praćkom osuđenik prebacuje zamotuljke sa nedozvoljenim sadržajem
73 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 15:19h

Dok je novinarka “Vijesti“ bila unutar zidova spuškog zatvora i razgovarala sa predstavnicima uprave ZIKS-a, službenici obezbjeđenja od osuđenika su oduzeli improvizovani bodež.

Bodež je napravljen od dijela drške džogera i oštrice polomljenog ogledala.

Zatvorenik je dršku slomio na dužinu oko 30 cm, jedan dio oblijepio hanzaplastom, a u drugi ubacio, i šarafima osigurao da ne propada, oštricu polomljenog ogledala.

Kant traka, pojasnili su, zbog čvrstine može poslužiti da se napravi improvizovano stubište

Dan ranije, tokom posjete osuđenicima, na podu kombija koji prevozi rodbinu osuđenika od prijavnice do paviljona, stražari su pronašli kesicu sa pedesetak tableta i karticom za mobilni telefon.

Među oduzetim stvarima bili su praćka, još bodeža, kant traka, punjači za mobilne telefone. Službenik obezbjeđenja pojašnjava da praćkom osuđenik prebacuje zamotuljke sa nedozvoljenim sadržajem preko zidova, u drugi paviljon.

Provjera, ZIKS (Foto: Boris Pejović)

Kant traka, pojasnili su, zbog čvrstine može poslužiti da se napravi improvizovano stubište, kako bi osuđenici pokušali bjekstvo.

Viski u ambalaži sirćeta

Na jednoj od polica u prijavnici poređane su flaše sirćeta i ulja. Naizgled ništa neobično. Kada su službenici otvorili flaše u ambalaži ulja bila je votka sa limunom, a u ambalaži sirćeta čivas.

Posjetioci često nedozvoljene stvari sakrivaju u đonovima obuće

Posjetioci zatvorenika na sve načine pokušavaju da doskoče kontrolama na prijavnici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, ali posao službenika ZIKS-a dodatno otežava i to što količinski nije ograničeno koliko će stvari ili hrane neki od zatvorenika dobiti.

Droga, mobilni telefoni i kartice unose se u hrani - pečenom mesu, siru, bananama, krompiru, kolačima. U garderobi, ušiveno u posebnim džepovima, u knjigama, kutijama cigareta, priboru za ličnu higijenu, tehničkim stvarima.

Posjetioci često nedozvoljene stvari sakrivaju u đonovima obuće. Nerijetko pokušavaju unijeti alkohol ušprican u voće, u fabrički zapakovanoj plastičnoj ambalaži, tako da se može otkriti samo ako se ambalaža otvori i proba sadržaj.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: