Joga liječi depresiju i uznemirenost

Vježbe joge su, kako su naveli naučnici, smanjile u velikoj mjeri, u prosjeku za polovinu, napade aritmije
0 komentar(a)
joga, Foto: Shutterstock.com
joga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.02.2013. 19:14h

Redovno praktikovanje joge upola smanjuje opasnost od napada srčane aritmije kod osoba koje od nje pate, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Joga, takođe, ublažava depresiju, uznemirenost i povećava samopouzdanje, ustanovila je grupa naučnika iz Univerzitetske bolnice u Kanzasu.

Oni su istakli da joga izgleda ima veliki uticaj ne samo na regulisanje srčanog ritma, već i na globalan kvalitet života pacijenata, prenijeli su francuski mediji.

Naučnici su došli do tih zaključaka, obavivši ispitivanje na 49 pacijenta oboljela od srčane aritmije. Tokom tri prva mjeseca istraživanja, pacijenti su mogli da se bave bilo kojom vrstom vježbi.

Narednog tromjesečja, oni su morali da imaju tri časa joge sedmično sa licenciranim instruktorom i bili su podsticani da vježbe nastave i u svojim domovima. Svi ti pacijenti se ranije nisu bavili jogom.

Vježbe joge su, kako su naveli naučnici, smanjile u velikoj mjeri, u prosjeku za polovinu, napade aritmije kod pacijenata koji su ih praktikovali u odnosu na one koji su usvojili neku drugu vrstu vježbi.

Bonus video: