Policija nas označila kao metu

Zaposleni u MANS-u, njih 25, traže 37.500 eura od države zbog povrede prava ličnosti
8 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.02.2013. 21:10h

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović, kazala je da su joj policijski inspektori, kada su je nezakonito pozvali u policiju 2011. saopštili da znaju da je neko iz MANS-a na internet postavio snimak svadbe Safeta Kalića, jer su pratili svu komunikaciju te nevladine organizacije.

Ona je rekla da su policajci prvo otišli u kuću njenog kolege Veselina Bajčete, da bi zatim i njoj poslali poziv da se javi u policiju

Ćalović je to rekla svjedočeći u sporu po tužbi zaposlenih u MANS-u, koji traže 37.500 eura od države zbog povrede prava ličnosti.

Njih 25-oro, traži po 1.500 eura, na ime naknade nematerijalne štete zbog nezakonitog prikupljanja obavještenja od Ćalović prije dvije godine u policiji, kao i prisluškivanja i čitanja mejlova zaposlenih u toj nevladinoj organizaciji.

Ćalović je ispričala da je ta organizacija saznala za postojanje spornog snimka svadbe prateći sudski postupak protiv novinara Petra Komnenića, koji je vođen po tužbi Kalića.

Tada je Komnenić rekao da postoji snimak svadbe, ali mu u sudu nije bilo dozvoljeno da ga priloži kao dokaz.

“Navedeno postupanje policije predstavlja vid pritiska na sve nas"

Ona je dodala da je njih izuzetno interesovalo da vide da li su zaista svi oni koji su optuženi da su šefovi organizovanih kriminalnih grupa u regionu, zajedno na tom snimku sa vrhom obavještajne službe Crne Gore, s obzirom na to da se MANS bavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Kada smo vidjeli da je to tačno, smatrali smo da javnost ima pravo da zna da sa šefovima podzemlja sjede šefovi obavještajne službe, pa smo objavili snimak na internetu pod anionimnim imenom, jer nijesmo htjeli da postanemo meta organizovanog kriminala, ali je to uradila policija i označila nas kao metu”, navela je Ćalović.

Ona je rekla da su policajci prvo otišli u kuću njenog kolege Veselina Bajčete, da bi zatim i njoj poslali poziv da se javi u policiju, na kome nije pisalo zbog čega je pozivaju, već samo - svadba Safeta Kalića i da će je prinudno dovesti ukoliko se ne odazove.

Dočekala su je, kako tvrdi, tri inspektora za krvne delikte koji joj nijesu rekli ni koje krivično djelo istražuju, ni zbog čega su je pozvali, već samo da su pratili njihovu internet komunikaciju i da znaju da su oni postavili sporni snimak.

Sud će od ODT i Osnovnog suda u bijelom Polju zatražiti obavještenje da li je tužilaštvo u tom gradu iniciralo postupanje policije

“Pošto smo shvatili da policija ima pristup našoj internet komunikaciji, te da se tada potrudila da zaštiti Kalića, a ne nas, to je dodatno zakomplikovalo naš radni proces, jer nam je bilo veoma bitno da određeni podaci ne dođu do nekog od policajaca koji bi eventualno bio povezan sa organizovanim kriminalom”, ocijenila je Ćalović.

Ona je podsjetila da je tadašnji direktor policije Veselin Veljović javno saopštavao da je sve rađeno po nalogu državnog tužioca i suda, a da oni ni do danas nijesu dobili odgovor na pitanje koje podatke policija prikuplja o njima, iako su se obraćali i policiji i tužilaštvu i sudu.

“Navedeno postupanje policije predstavlja vid pritiska na sve nas, jer preko te komunikacije se odvija i naša privatna i poslovna komunikacija, ne samo mene lično, već i svih kolega u MANS-u i svih osoba koje nas posjete i koriste našu mrežu”, rekla je Ćalović.

Sud će od ODT i Osnovnog suda u bijelom Polju zatražiti obavještenje da li je tužilaštvo u tom gradu iniciralo postupanje policije, te zatražiti spise predmeta po kojem je eventualno postupano.

Suđenje se nastavlja četvrtog marta.

Predmet više od godinu u fioci Višeg suda

Advokat Veselin Radulović, punomoćnik MANS-a, zatražio je od predsjednice Apelacionog suda Svetlane Vujanović da naloži prioritetno rješavanje predmeta u kojem je prvostepenom presudom utvrđena ništavost sporazuma policije i M-tela i da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Višeg suda u Podgorici zbog nepostupanja po žalbi u tom sporu.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nataša Bošković uvažila je tužbu MANS-a i poništila sporazum između M-tela i Uprave policije

„Prošlo je godinu i dva mjeseca i odluka Višeg suda po žalbi nije donesena. Dakle, bez obzira što je predsjednik Višeg suda već jednom naložio prioriteno rješavanje predmeta, izgleda da je njegova odluka samo 'mrtvo slovo na papiru', jer sada i Viši sud nastavlja sa kršenjem prava na suđenje u razumnom roku i neopravdanim odugovlačenjem postupka“, piše, između ostalog, u žalbi na postupanje Višeg suda.

U septembru 2007. Uprava policije i M-tel potpisali su Sporazum o uzajamnoj saradnji, “u cilju sprečavanja, otkrivanja i dokumentovanja krivičnih djela”, prema kome je policiji omogućeno 24-časovno preuzimanje podataka sa te mreže.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nataša Bošković uvažila je tužbu MANS-a i poništila sporazum između M-tela i Uprave policije u novembru 2011, navodeći da je njime prekršen crnogorski Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, a njena presuda je po žalbi policije u Višem sudu od tada.

Bonus video: