Šćekić i Krivokapić se predstavile izložbom “Ljubav, smrt i strah”

Radovi, koji su nastali u poslednje dvije–tri godine, nastavak su projekta „Krv“ kojeg su činili video radovi i fotografije, a koji se bavio načinima na koje čovjek ubija životinje
238 pregleda 0 komentar(a)
Ana Šćekić Izložba, Milena Krivokapić izložba, Foto: Svetlana Mandić
Ana Šćekić Izložba, Milena Krivokapić izložba, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.06.2018. 09:17h

Različite, a opet slične. Dijele ih slikarske poetike, a vezuju tematike. Mlade umjetnice Ana Šćekić i Milena Krivokapić predstavile su se nikšićkoj publici izložbom “Ljubav, smrt i strah”, koju je organizovala JU Muzeji i galerije u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

“Imamo slične tematike, ali različite načine izražavanja. Milena više radi na skeletu i u pitanju je život i smrt dok sam se ja više skoncentrisala na ljudsku figuru koja se polako transformiše u životinjsko tijelo“, kazala je Šćekić koja se predstavila sa 14 slika rađenih akrilikom na platnima velikog formata.

Radovi, koji su nastali u poslednje dvije–tri godine, nastavak su projekta „Krv“ kojeg su činili video radovi i fotografije, a koji se bavio načinima na koje čovjek ubija životinje.

„Moji radovi uglavnom predstavljaju duševni poremećaj, kao i stigmu. Što se tiče likovne publike poručila bih da se što više razvija stigma kada su u pitanju duševni poremećaji, unutrašnji strahovi, konflikti i kada je u pitanju unutrašnja slika čovjeka“, kazala je umjetnica čiji radovi predstavljaju „ogledalo njenog psihičkog stanja, na kojima je ispoljena borba sa sopstvenim identitetom“.

„Spojili smo našu sličnu percepciju o čovjeku i razmišljanja o sličnim temama kroz, u potpunosti, različite likovne izraze. Ono što je u srži našeg interesovanja i što nam je zajedničko jeste to da dajemo prednost unutrašnjem, proživljenom, emocionalnom u čovjeku“, kazala je Krivokapić koja se predstavila sa 10 ulja na platnu i 15 crteža.

Centar njenog interesovanja je čovjek, njegova tjelesnost i prolaznost. Čovjek je čest motiv likovnih stvaralaca, a prema riječima Krivokapićeve razlog je jednostavan – čovjek je sam sebi najveća nepoznanica.

„Likovni stvaraoci, bez obzira na koji način da rade, uvijek će gledati da posmatraju sebe i druge u odnosu na sebe i obratno, da bi dostigli i postigli neke odgovore. Sve potiče od čovjeka, predstave o njemu i onome što posmatramo, vidimo i kako to i na koji unutrašnji način proživljavamo“, kaže Krivokapić.

Otvarajući izložbu Milosav Milatović, kustos JU Muzeji i galerije, predstavio je umjetnice koje se „bave čovjekom, pitanjima unutrašnjeg, samospoznaje i samoostvarenja“.

„Šćekić je diplomirala slikarstvo 2008. godine na FLU na Cetinju, u klasi profesora Branislava Sekulića. Član je ULUCG. Njene slike karakteriše jednobojna tamna pozadina iz kojih izbijaju ljudske ili čovjekolike figure, glave i lica”, kazao je on.

Krivokapić je diplomirala i završila specijalističke studije slikarstva na FLU na Cetinju, u klasi prof. mr Dragana Karadžića. Usavršavala se u zemlji i inostranstvu. Imala je više grupnih i nekolike samostalne izložbe. Bavi se i flamenkom.

Bonus video: