Dokazano zločinačko udruživanje, ali ne i prodaja droge

Prvostepenu presudu u podgoričkom Višem sudu u julu prošle godine izreklo je specijalno vijeće sudije Valentine Pavličić
169 pregleda 2 komentar(a)
CIVAS, Foto: Arhiva "Vijesti"
CIVAS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.02.2013. 13:49h

Apelacioni sud Crne Gore djelimično je potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici optuženima za šverc skanka iz Albanije, preko Crne Gore za Bosnu i Hercegovinu, koji su uhapšeni u februaru 2009. u policijskoj akciji “Čivas”. Prvostepenu presudu u podgoričkom Višem sudu u julu prošle godine izreklo je specijalno vijeće sudije Valentine Pavličić.

Apelacioni sud je potvrdio presudu okrivljenima za krivično djelo zločinačko udruživanje. Odlukom tog suda Nikšićanin Ljubomir D. Đedović osuđen je na dvije i po godine zatvora, dok su njegov brat Aleksandar i Nino Đ. Camaj iz Tuzi suđeni na po godinu. Na po osam mjeseci za zločinačko udruživanje osuđeni su Dražen P. Đokić, Vladimir M. Perić i Zdenko B. Lalićević.

“Viši sud je sa sigurnošću utvrdio da su optuženi od decembra 2009. godine pa do 6. februara 2010., djelovali kao kriminalna grupa koju je organizovao Ljubomir Đedović. Pravilno je sud zaključio analizom transkripata telefonskih razgovora da su optuženi djelovali na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama jer iz tih razgovora proizilazi plan grupe da marihuanu nabavljaju u Albaniji, tako što bi nabavku organizovao Ljubomir Đedović”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ovaj sud je ukinuo presudu za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i za ovo krivično djelo ponovo će im se suditi u Višem sudu, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem. U osuđujućem dijelu za prodaju droge, presuda Višeg suda sadrži bitne povrede odredbi krivičnog postupka, te da je izreka presude nerazumljiva, piše između ostalog u presudi Apelacionog suda.

Vijeće sudije Pavličić osudilo je Ljubomira Đedovića na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za zločinačko udruživanje i prodaju droge, a njegovog brata Aleksandra na četiri godine i šest mjeseci. Nino Camaj osuđen je na pet godina i šest mjeseci zatvora, Dražen Đokić na tri godine, Vladimir Perić na tri godine i šest mjeseci, Zdenko Lalićević na dvije godine i šest mjeseci, dok je Rade A. Miljanić osuđen na godinu zatvora zbog zločinačkog udruživanja.

U optužnici se navodi da su ostvarili dvije isporuke droge od 80 do 100 kilograma skanka. Od 24. januara 2010. pa u daljem periodu, u telefonskim razgovorima okrivljeni Ljubomir Đedović i Nino Camaj sa Sander Pepajem, su dogovorili nabavku 100 do 120 kilograma skanka. Lalićević je po uputstvu Ljubomira Đedovića u Nikšiću, predao 30.000 eura Camaju i tako platio drogu.

Camaj se sastao u Podgorici ispred Kliničkog centra, sa Miljanićem i dogovorio se oko lokacije na kojoj će u blizini Nikšića sakriti drogu, koju će Miljanić preuzeti nakon prijema isporuke od oko 100 kilograma skanka, koju je preuzeo od albanskih državljana pod imenima David i Nesta, a koje je angažovao Pepaj da prenose drogu preko državne granice. Sa Davidom i Nestom okrivljeni Camaj telefonom se dogovarao o mjestu i vremenu predaje droge.

Drogu je preuzeo Đokić, dajući novac koji mu je prethodno predao okrivljeni Camaj, a potom je skank u taksiju prenosio od Tuzi do Nikšića u pratnji okrivljenog Camaja koji se kretao ispred taksi vozila svojim vozilom "pežo 307", te okrivljenog Perića koji je iza Đokića upravljao vozilom "pežo 206" vlasništvo okrivljenog Đokića. Za to vrijeme ostali članovi grupe su telefonom obavještavali Đokića o prisustvu i nailasku policije na tom putnom pravcu.

Bonus video: