Lorens Olivije napisao scenario za film "Magbet"

Olivije je iz scenarija izostavio jedan dio Šekspirovog teksta, a glavnog junaka je zamslio kao znatno odlučnijeg
92 pregleda 0 komentar(a)
Lorens Olivije, Foto: Www.altfg.com
Lorens Olivije, Foto: Www.altfg.com
Ažurirano: 01.02.2013. 17:21h

Pronađen je scenario za film „Magbet” koji je planirao da snimi Lorens Olivije (1907-1989) , ali tu zamisao nije mogao da ostvari pošto nije uspio da obezebijedi finansijska sredstva, piše londonski Gardian.

„Treba iskoristiti bilo koji zamišljeni borbeni trik koji ne bi ispao smiješan“

Film je trebalo da bude četvrta ekranizacija Šekspirovih drama koju bi ostvario ovaj proslavljeni britanski glumac i režiser, koji je prije toga uspješno za fim adaptirao “Henrija V” (1944), “Hamleta“(1948.) i „Ričarda III“ (1955.)

Kad je Lorens Olivije krajem 1950. zbog nedostatka novca odustao od ideje da snimi „Magbet” postarao se da ovaj neostvareni projekat bude obavijen velom tajne.

Dugo vremena se pretpostavljalo da scenario „Magbeta“ nije sačuvan, ali ga je u 13 verzija u arhivi slavnog glumca i reditelja pronašao jedan njegov rođak koji ga je prodao Britanskoj bibliteci za milion funti.

Pronađene spise je prokomentarisala Dženefir Barns profesor engleske književnosti na Ekseterskom univerzitetu.

Kako se pokazalo, Lorens Olivije i njegova druga žena Vivijan Li planirali su da se u filmu pored uloga Magbeta i Ledi Magbet takođe pojave i dvije od tri vještice.

Inače, Olivije je iz scenarija izostavio jedan dio Šekspirovog teksta, a glavnog junaka je zamslio kao znatno odlučnijeg koji neće izgovarati onu čuvenu repliku prije ubistva kralja Dankana; “Šta to pred sobom vidim ja? Izvađen mač prma meni je okrenut!”

Po mišljenju profesorke Barns, interesovanje za Magbeta se moglo dovesti i u vezu sa poremećenim bračnim odnosima

Po svoj prilici Olivije se pripremao da uradi film koji će prihvatiti široka bisokopska publika. Poseban akcenat je u knjizi snimanja stavio na finalni boj glavnog junaka. Na margini scenarija je svojeručno napisao:

„Treba iskoristiti bilo koji zamišljeni borbeni trik koji ne bi ispao smiješan“.

Osim toga, planirano je bilo da i Magbet i Ledi Magbet povremeno budu transformisani u vještice, a u jednoj od epizoda filma Magbetova glava je trebalo da se raspadne u djelove i da se pretvori u pećine tih istih vještica.

Na ideju o ekranizaciji Magbeta ser Lorens Olivije je došao poslije uspješne sezone 1955. u kojoj je bila na repertoaru ta tragedija u Šekspirovom zavičaju u Stratforndu na Ejvonu, a u kojoj je on nastupao u naslovnoj ulozi, dok je Vivijan Li igrala Ledi Magbet.

Po mišljenju profesorke Barns, interesovanje za Magbeta se moglo dovesti i u vezu sa poremećenim bračnim odnosima između Olivijea i Vivijan Li krajem pedesetih godina prošlog vijeka koji su doveli i do njihovog razvoda 1960.

Bonus video: