Nikčević komesar crnogorskog predstavljanja

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji, a koncept postavke biće poznat u narednom periodu
447 pregleda 3 komentar(a)
Nataša Nikčević, Foto: Boris Pejović
Nataša Nikčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2013. 13:45h

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević imenovana je za komesara crnogorskog predstavljanja na 55. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Nikčević je diplomirani istoričar umjetnosti, koja duže od dvije decenije prati i afirmiše crnogorsku likovnu scenu, pišući prikaze o izložbama i radeći intervjue sa najpoznatijim crnogorskim umjetnicima.

Autor je predgovora za kataloge crnogorskih umjetnika različitih generacija, potpredsjednica Društva istoričara umjetnosti Crne Gore, član odbora Odjeljenja umjetnosti Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i član redakcije prvog crnogorskog časopisa za savremenu umjetnost ART Centrala.

Bila je član stručnih i državnih žirija za vrednovanje likovnog stvaralaštva i dodjelu stručnih i nacionalnih nagrada i to: Nagrade Petar Lubarda, Hercegnovskog zimskog salona, Tradicionalne izložbe ULUCG-a, Podgoričkog likovnog salona.

Do sada je realizovala nekoliko autorskih i koautorskih projekata (Portret umjetnika u mladosti Dom omladine Budo Tomović, 1997; Linija, Dom omladine Budo Tomović, 1998; Savremena crnogorska umjetnost 1950-2000, Collegium Artisticum, Sarajevo, 2000; Ogledalo/ogledanje, Dvorac Petrovića, Podgorica, 2001; U vrtovima drugih mogućnosti, izložba crnogorskih umjetnika u okviru italijanskog projekta Arte Maggio, Bari, 2001; Bijenale pejzaža, Zlatno oko, Novi Sad, 2003; Savremena crnogorska grafika, Kulturni centar, Pariz, 2005; Crnogorski likovni salon-13.novembar, Cetinje, 2010). Trenutno je angažovana i na realizaciji međunarodne izložbe Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranskog grada, Podgorica, 2013.

Projekat TAG, koji je organizovalo ULUCG i Nataša Nikčević u referentnoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, u okviru Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2012., dobio je priznanje Srebrna pahuljica.

Kao komesar crnogorske izložbe na 55. Venecijanskom bijenalu umjetnosti radiće na pripremi i prezentaciji nacionalne postavke u skladu sa organizacionim i umjetničkim kriterijumima ove svjetske manifestacije savremene umjetnosti, koja se održava od 1. juna do 24. novembra 2013.

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji, a koncept postavke biće poznat u narednom periodu, kako to nalažu propozicije Bijenala.

Na prošlom Bijenalu u Veneciji Crnu Goru je predstavjala Marina Abramović sa projektom “Obod i čiste vode”, na kojem je predstavila koncept pretvaranja bivše fabrike na Cetinju u umjetnički progra.

Pored svjetske zvijezde performansa, na Bijenalu su bili i Natalija Vujošević sa radom “Vidimo se na liniji hroizonta” i Ilija Šoškić sa “Zigotom”.

Bonus video: