Vuksanović: Afera Listing je aktivan predmet

"Ako Šarić bude u Crnoj Gori on će svakako biti uhapšen, ne zato što se zove Šarić, i što je radio ono što mu se stavlja na teret, već jer je na crvenoj potjernici Interpola"
110 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 15:06h

Afera Listing i dalje je za crnogorsku policiju aktivan predmet, na kome se intenzivno sarađuje sa Tužilaštvom, kazao je direktor policije Božidar Vuksanović.On je sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je, glasovima vladajuće koalicije, usvojen Izvještaj o radu Uprave policije (UP) za 2011. godinu, rekao da je sajber kriminal u poslednje vrijeme izražena pojava i da policija nije stavila aferu Listing po strani.„Policija u saradnji sa Tužilaštvom intenzivno radi na tome i taj predmet je aktivan“, kazao je Vuksanović.

Manje stradalih u nesrećamaOn je rekao da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori 2011. bila bolja nego 2010. godine, i da je značajno smanjen broj stradalih u saobraćajnim nesrećama.„U 2011. u saobraćajnim nezgodama je poginulo 58 osoba, što je oko 38,9 odsto manje u odnosu na 2010“, dodao je Vuksanović.

On je ocijenio da je Crna Gora jedna od najbezbjednih zemalja u Evropi, sa stopom kriminala od deset odsto, što je, kako je naveo, jedna od najmanjih stopa na starom kontinentu.Vuksanović je saopštio da je policija u 2011. prijavila 121 slučaj korupcije, od kojih je procesuirano 96.On je naveo da se u toj godini dogodilo 21 ubistvo, što je za 46 odsto više u odnosu na prethodnu.

Medojević: Građani nisu slobodni i bezbjedniČlan Odbora Nebojša Medojević kazao je da je Evropska komisija ocijenila da u organizovani kriminal u Crnoj Gori ima uticaja na politiku, ocjenjujući da država nije jača od te pojave.„Volio bi da je Crna Gora najbezbjednija zemlja u Evropi, ali to je možda samo za neke strukture, ali građani nijesu ni slobodni ni bezbjedni“, rekao je Medojević.On je kazao da je 2011. obilježila afera Listing i konfuzija u bezbjednosnom sektoru.„Afera je pokazala da bezbjednosni sektor u Crnoj Gori nema kredibilitet i u tom predmetu još nema epiloga“, dodao je Medojević.Njega je zanimalo zbog čega Darko Šarić, Naser Keljemendi i Safet Kalić nijesu uhapšeni u 2011. ako su bili pod tajnim nadzorom.Vuksanović je rekao da zbog stepena tajnosti ne može da saopšti više podataka,navodeći da nijedna osoba koja je na potjernici ne može imati zaštitu od policije, navodeći da će policija uhapsiti Šarića ako on bude u Crnoj Gori.

Nema tajnih listingaVasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije pitao je koliko je listinga telefonskih razgovora policija dostavila partnerskim službama.Vuksanović je kazao da ne postoji tajno podnošenje listinga, već za to postoje modeli i standardi.Laloševića je zanimalo da li su tačni podaci da je određena količina opojnih droga dolazila u Luku Bar, a da nadležni nijesu reagovali iako su imali informacije.Vuksanović je kazao da policija uvijek reaguje, dodajući da je prošle i ove godine zaplijenjeno oko tri tone droge i oko pet kilograma heroina.Lalošević je pitao i kako funkcionišu specijalni timovi za rasvjetljavanje neriješenih ubistava.Vuksanović je naveo da u timovima radi oko 40 osoba, koji konstantno obrađuju podatke.„Moramo biti svjesni da je teže dolaziti do dokaza što više vremena prolazi od zločina“, rekao je on.

Najviše ubistava u Budvi jer tamo dolaze "bebjednosno interesantni"Zoran Miljanić iz Pozitivne Crne Gore ocijenio je da je neozbiljno što Vuksanović predstavlja i brani Izvještaj iz 2011., kada se, kako je naveo, na čelu UP nalazio drugi direktor.Miljanić smatra da u Crnoj Gori ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije, i da na svim čelnim funkcijama u policiji treba da budu profesionalci.Njega je zanimalo zbog čega se najviše ubistava dogodilo u Budvi.Vuksanović je odgovorio da se to dešava zbog toga što najviše osoba, koje su policiji bezbjednosno interesantne, dolazi u taj grad.

SDP: Da se ubuduće ne čekaju potjernicePoslanik Socijaldemokratske partije Borislav Banović rekao da je dobro da se nastavlja trend smanjenja krivičnih djela.On je kazao da je upozoravajuće što je Tužilaštvo prihvatilo 96 od 121 prijave zbog korupcije.Banović je rekao da je negativno što policija nije uhapsila dvojicu vođa organizovanih kriminalnih grupa, dok su bili u Crnoj Gori.„Nadam se da se takve stvari neće dešavati ubuduće i da se neće čekati potjernice, pa tek onda da se krene sa hapšenjem“, kazao je on.

Više od decenije bez detalja o ubistvima Žugića i RaspopovićaAndrija Mandić iz Demokratskog fronta rekao je da očekuje da u Izvještaj za 2012. uđe nerasvijetljeno ubistvo glavnog urednika Dana Duška Jovanovića.„Bilo bi važno da u svakom Izvještaju imamo informaciju kako ide ta istraga, jer se znaju saizvršioci, ali ne i nalogodavci“, rekao je on.Vuksanović je rekao da je predmet ubistva Jovanovića u nadležnosti Tužilaštva, i da policija sarađuje sa njima.Član Odbora iz Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović rekao je da je Vuksanović u poslednjoj godini četiri putu biran na čelo policije kao vršilac dužnosti.„To definiše volju vlasti da nema jakog direktora policije“, kazao je Kaluđerović.On je kazao da je nevjerovatno da se nakon više od decenije ne znaju detalji o ubistvima policijskih funkcionera Gorana Žugića i Darka Raspopovića.Vuksanović je rekao da su ti slučajevi i dalje otvoreni, i da policija radi na njihovom rješavanju.

Stanišić: Opozicija tjera investitoreObrad Stanišić iz Demokratske partije socijalista kazao je da je Izvještaj kvalitetan i da će pomoći Odboru pri razmatranju rada policije za ovu godinu.Stanišić je rekao da ne stoje ocjene opozicije da ne postoji volja za borbu protiv korupcije.„Korupcija postoji to znamo, ali opozicija želi državu da predstavi u negativnom svijetlu, kako bi onemogućili stranim investitorima da ulažu u Crnu Goru“, rekao je Stanišić.Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke rekao je da u medijima ne bi trebalo da se objavljuju povjerljivi podaci sa sjednica koje su zatvorene za javnost, navodeći da su jedne dnevne novine danas prenijeli netačne podatke.On je apelovao da se mora dodatno raditi na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u policiji.Članovi Odbora danas su dogovorili da u februaru održe konsultativno saslušanje na temu bezbjednosti u avio-saobraćaju.

Uhapiće Šarića ako se nađe u Crnoj Gori

Odbjegli Pljevljak Darko Šarić biće uhapšen ukoliko se nađe u Crnoj Gori i to pitanje ne zavisi od dogovora zvanične Podgorice i Beograda, kazao je Vuksanović.Komentarišući pisanje srbijanskih medija da je hapšenje Šarića samo pitanje dogovora dvije države, Vuksanović je kazao da nikakvih dogovora nema."Ako Šarić bude u Crnoj Gori on će svakako biti uhapšen, ne zato što se zove Šarić, i što je radio ono što mu se stavlja na teret, već jer je na crvenoj potjernici Interpola", kazao je Vuksanović novinarima nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost.On je precizirao da Šarić na osnovu podataka policije nije u Crnoj Gori."A ukoliko bude, policija će biti kooperativna sa svim subjektima koji potražuju svog državljanina", naveo je Vuksanović.Vuksanovi je, upitan da li policija ima nove podatke u vezi novih istraga u vezi pranja novca Šarića, rekao da je taj predmet u nadležnosti Tužilaštva i da policija sa tim organom intenzivno sarađuje."Sve ono što se dostavi našim službama to se procesuira i zajedničkim timovima na regionalnom planu. Dalji detalji su predmet obrada i ne mogu biti javno iznošeni", rekao je Vuksanović. Odgovorajući na pitanje da li će se prijaviti na konkurs za direktora policije, koji je raspisan 15. januara, Vuksanović je kazao da je "konkurs još otvoren, i da će imati prilike da se izjasni u zakonskom roku".

Galerija

Bonus video: