Desetkovani "vukovi" ispali iz prve divizije

Crnogorska reprezentacija u ragbiju 7, olimpijskoj disciplini ovog sporta, nije uspjela na Evropskom prvenstvu prve divizije u Sarajevu da ostvari cilj - opstanak u ovom elitnom takmičenju.
4 komentar(a)
ragbi7, Foto: Ragbi savez Crne Gore
ragbi7, Foto: Ragbi savez Crne Gore
Ažurirano: 24.06.2018. 18:17h

Crnogorska reprezentacija u ragbiju 7, olimpijskoj disciplini ovog sporta, nije uspjela na Evropskom prvenstvu prve divizije u Sarajevu da ostvari cilj - opstanak u ovom elitnom takmičenju. Nije ostvarena nijedna pobjeda u duelima sa mnogo iskusnijim ekipama, ali je svima pružen dostojanstven otpor, svima je dato po nekoliko eseja i u žaru za pobjedom zadobijene povrede.

Crna Gora je imala i peh jer su joj se već u takmičenju u grupi povrijedila dva igrača, Damjan Čelebić i Goran Vujović, koji više nijesu mogli nastaviti takmičenje.

Prvu utakmicu sa Moldavijom Crna Gora je izgubila sa 14:5, a esej za "vukove" postigao je Đorđe Marstjepović. Moldavija je osvojila treće mjesto na prvenstvu.

Od domaćina BiH, koja je viceprvak Evrope, Crna Gora je izgubila 28:14. Eseje su dali Marstjepović i Mirko Garčević, a pretvaranja Marko Andrić i Srđan Popović.

U trećoj utakmici u grupi sa Turskom, Crna Gora je željela pobjedu kako bi izbjegla igranje za posljednja mjesta i ispadanje iz elite, ali su presudile povrede i čak četiri žuta kartona. U jednom trenutku "Vukovi" su igrali sa čak dva igrača manje, što su protivnici maksimalno iskoristili. Konačan rezultat bio je 33:12 za Tursku. Eseje za Crnu Goru dali su Marko Andrić i Boris Mijušković, a pretvaranje Srđan Popović.

U razigravanju za plasman od 9. do 12. mjesta Crna Gora je igrala protiv Slovačke.Iako oslabljena pružila jednu od najboljih partija. "Vukovi" su odmah na početku poveli esejom Đorđa Marstjepovića sa 5:0, a zatim Slovaci esejom i pretvaranjem dolaze u vođstvo od 5:7. Pred sam kraj prvog poluvremana Mirko Garčević postiže esej a Srđan Popović pretvaranje za 12:7.

U nastavku, Slovaci koriste jednu grešku i ponovo dolaze u vođstvo od 12:14, ali minut kasnije Dušan Vučićević iz Bara sam noseći loptu pretvrčava više od pola terena, obara tri igrača Slovačke i postiže esej za novi preokret od 17:14. Tri minuta pred kraj sudija daje žuti karton Garčeviću (dva minuta van terena) a zatim i Marku Andriću. Slovaci koriste dva igrača više, i daju novi esej za 17:19. Crna Gora ima posljednji napad i loptu preko esej linije polaže Boris Mijušković ali sudija poništava esej uz ocjenu da je u prethodnom dodavanju lopta išla unaprijed.

U poslednjoj utakmici, koja se igrala za 11 mjesto, Crna Gora je izgubila od Norveške. Norvežani su poveli sa 7:0, Crna Gora zatim izjednačila esejom Vučićevića i pretvaranjem Popovića. Nakon toga ponovo slijede žuti kartoni, igrač manje i potpuni pad igre. Konačan rezultat bio je 40:12, a posljednji esej na utakmici dao je Boris Mijušković.

Bonus video: