Bakić uhapšen zbog serije bombaških napada u Podgorici

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Bakić samo izvršilac naloga jednog “veoma moćnog kriminalca sa Zabjela” čijoj kriminalnoj grupi, navodno, pripada
369 pregleda 17 komentar(a)
eksploziv, Foto: Shutterstock
eksploziv, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2013. 08:36h

Podgoričanin Nikola D. Bakić (25) uhapšen je 30. januara zbog osnovane sumnje da je tokom 2011. i 2012. sedam puta bacao bombe u dvorišta kuća trojice Podgoričana, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je uhapsila Bakića nakon višemjesečne istrage i sumnjiči ga da je 14. marta 2011. godine, oko dva sata poslije ponoći, bacio improvizovanu ekspolozivnu napravu u dvorište kuće Milana Ivanovića u Ulici Steva Boljevića bb u Podgorici. Ta bomba je ekspolodirala na pet metara udaljenosti od ulaza kuće Ivanovića.

Policija je saopštila da se Bakić sumnjiči da je počinio krivično djelo “izazivanje opšte opasnosti”, jedno krivično djelo “teško djelo protiv opšte sigurnosti” i pet krivičnih djela “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”

On je, tvrdi policija, 18. februara 2012. na isti način pripremljenu bombu bacio i u dvorište kuće Velimira Jovanovića u Podgorici. Ta bomba je eksplodirala između dvije kuće, u neposrednoj blizini ulaznih vrata. Od siline eksplozije polomljeni su prozori i vrata na obije kuće.

Bakić je 23. avgusta 2012. oko četiri sata ujutro, bacio bombu, ovog puta u dvorište kuće Ivana Buškovića u Ulici princeze Ksenije u Podgorici. Kuća Buškovića bila mu je meta i tri dana kasnije kada je bomba ekplodirala petnaestak metara od kuće u tri sata poslije ponoći.

Dvorište kuće Zdravka Bojovića u Ulici 8. marta u Podgorici bilo je neredna meta Nikole Bakića 17. septembra oko dva sata poslije ponoći. Tada je on bacio eksploziv u dvorište kuće Bojovića i oštetio četiri automobila, a od siline ekspolozije polomljena su stakla na Bojovićevoj kući.

Bakić je pred policijom i zamjenikom osnovnog državnog tužioca Enesom Baković, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, priznao sve za šta ga policija i tužilaštvo sumnjiče

U saopštenju policije piše da je Bakić u šest, od sedam slučajeva, krivična djela za koja je osumnjičen počinio tako što je dolazio do kuća ljudi u čija je dvorišta bacao bombe i u neposrednoj blizini aktivirao eksplozivne naprave “sastavljene od TNT eksploziva - trinitrotoluena, štapina i detonirajuće kapisle, koje je potom preko ograda bacao u dvorišta”.

U jednom slučaju aktivirao je eksplozivnu napravu nedaleko od kuće čovjeka u čije je dvorište bacio bombu.

Policija je, kriminalističom obradom, utvrdila da su motivi Nikole Bakića da baca bombe u dvorišta kuća Ivanovića, Buškovića i Bojovića “neraščišćeni novčani odnosi”.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Bakić samo izvršilac naloga jednog “veoma moćnog kriminalca sa Zabjela” čijoj kriminalnoj grupi, navodno, pripada.

Bakić je pred policijom i zamjenikom osnovnog državnog tužioca Enesom Baković, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, priznao sve za šta ga policija i tužilaštvo sumnjiče.

Nikola Bakić je predat sudiji za istrage Osnovnog suda u Podgorici koji mu je odredio pritvor do 30 dana.

Bakić bio meta napada bivših drugova

Početkom decembra 2012. osumnjičeni Nikola Bakić našao se na meti, kada je ka njemu, u naselju Dajbabe, ispaljeno nekoliko metaka dok je išao mračnom ulicom u blizini škole u tom naselju.

Podgoričanin Velimir Jovanović, čija je kuća bila na meti bombaša, kazao je "Vijestima" da će oprostiti Bakiću, ako ovaj saopšti ime nalogodavca

Te noći uzeta je izjava i od Zabjelčanina Ivana Buškovića (31), koji je osuđen na devet mjeseci robije zbog napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, zbog sumnje da je svojim automobilom prebacio Bašovića do Dajbaba, gdje je odlučio da se pucnjima iz pištolja revanšira Bakiću.

"Posvađao sam se sa Bašovićevim drugom. Nema drugog razloga da me napadnu osim tog", povjerio se Bakić te noći inspektorima, nakon što je poslije pucnjave došao u podgoričku policiju i prijavio napad na sebe.

Oprostiće bombe ako kaže ko ga je poslao

Podgoričanin Velimir Jovanović, čija je kuća bila na meti bombaša, kazao je "Vijestima" da će oprostiti Bakiću, ako ovaj saopšti ime nalogodavca.

On je rekao da ne poriče da ima dug, ali da ništa nije dužan Bakiću, jer ga nikada nije ni vidio, niti zna ko je on.

“Bakić je rekao da su dužnici njegovi i da je zbog toga to uradio. Neka ga pitaju što ja njemu dugujem ili bilo ko iz ove naše kuće. Sve ću da mu oprostim samo neka kaže nalogodavca. Ja ga čak i ne poznajem. Neću ga teretiti ni za bombu, ni za štetu, ništa ga teretit neću, ali da kaže ko mu je platio da to uradi”, kazao je Jovanović.

On je dodao da sumnja na nekog, ali nije želio reći na koga.

“Mogu da pričam, ali on isto tako sjutra može reći da je to laž. Zbog toga kažem, da se suočimo, tamo gdje je mjesto za to, u policiji, sudu...”, rekao je Jovanović.

Bonus video: