Trift spojio dizajn i anksioznost: Umjetničke instalacije liječe

Konceptualni rad '”The Present” poziva posmatrače da se oslobode anksioznosti jednostavnim uživanjem
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 18:04h

Instalacija nazvana “'The Present”, rad dizajnera Skota Trifta, predstavlja specifičan sat koji ne mjeri vrijeme u sekundama, minutama ili satima, već kazaljka klizi po spektru duginih boja te zatvara krug na završetku cijele godine.

Konceptualni rad '”The Present” poziva posmatrače da se oslobode anksioznosti jednostavnim uživanjem u sadašnjem trenutku, piše Tportal

Tokom 365 dana, sat prolazi kroz bjelinu zimskog solsticija preko zelenila proljećne ravnodnevnice, kroz žutilo ljeta sve do purpurne jesenje ravnodnevnice prije zatvaranja cijelog kruga. Instalacija poziva posmatrače da žive u trenutku.

Dizajner Trift objasnio je da je rad napravio svjestan činjenice da je “teško pomiriti se s onim što se događa u sadašnjosti, budući da uvijek postoji osjećaj da se može napraviti više”.

Razvlačenjem jedinice vremena sa sekunde na cijelu godinu, instalacija nastoji da djeluje na naše strahove od gubljenja vremena.

"Uz taj dodatni skok na ljestvici vremena, mogu ležernije sagledati svoja dostignuća ili očekivanja. Gledajte na to na ovaj način: u velikoj slici stvari, jedan jako loš dan na poslu samo je mali korak prema puno širem putu u kojem vas na kraju čeka unapređenje. “'The Present” služi kao podsjetnik na to", kazao je Trift.

'The Present' je postao hit platforme “Kickstarter” zahvaljujući stotinama sljedbenika koji su u tom konceptu prepoznali vrijednost. To ne čudi, s obzirom na to da u zadnjih nekoliko godina sve više umjetnika ostvaruje projekte namijenjene razrješenju anksioznosti koja prati savremeni život. Njujork magazin zabilježio je veliki porast upotrebe antidepresiva čija se prodaja povećala za 17 odsto od 2006, dok se istovremeno udvostručio broj rehabilitacionih tretmana za odvikavanje od antidepresiva.

Bonus video: