Abramovič otkupio kolekciju Kabakova

Prema prognozama eksperata, sličan posao pozitivno će uticati na dinamiku cijena umjetničkih djela
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 15:05h

Milijarder Roman Abramovič kupio je kolekciju radova Ilje Kabakova, klasika ruske konceptualne umjetnosti i najskupljeg ruskog umjetnika. Cijena posla se ne saopštava, ali po mišljenju eksperata, kolekcija radova u koju su ušla osnovna djela koja je napravio Ilja Kabakov do odlaska iz Rusije može da košta oko 60 miliona dolara.

Ilja Kabakov koji sada živi u Njujorku, bio je jedan od osnivača moskovske konceptualne škole. Može se reći da je njegovo ime jedno od osnovnih u istoriji savremene ruske umjetnosti. Njegovi radovi su predstavljeni u velikim muzejima Rusije, Evrope i SAD, pošto je 2008. godine na aukcijama kuće “Phillips de Pury & Co” slika Ilje Kabakova “Insekt” bila prodata za 5,8 miliona dolara, umjetnika su počeli da nazivaju najskupljim živim ruskim umjetnikom. Proteklih godina ovaj rekord nije bio pobijen.

U kolekciji koju je kupio Roman Abramovič je oko 40 slika, kao i instalacija i rani albumi Kabakova. Neki od njih, po mišljenju istoričara umjetnosti, sa lakoćom mogu da konkurišu rekordnom “Insektu”. Prethodni vlasnik zbirke bio je amrički kolekcionar Džon L. Stjuart koji je sakupljao dela Ilje Kabakova nekoliko posljednjih godina i tražio kupca za svoju zaista jedinstvenu zbirku.

Tražena cijena kolebala se od 30 do 60 miliona dolara, u zavisnosti od stanja art tržišta. Ni on, ni predstavnici Romana Abramoviča za sada ne komentarišu prodaju.

Sa tačke gledišta eksperata, ova kolekcija je neprocjenjiva. Kako je istakla izvršni direktor dobrotvornog fonda “Kolodzei Art Foundation” koji se bazira u SAD i pomaže savremenoj umjetnosti Natalija Kolodzej, to je jedna od najvećih zbirki Ilje Kabakova u svijetu.

Ona je uvjerena da sa tačke gledišta umjetničko-istorijskog zanačaja kolekcija nema analoga.

Jedan od najzanimljivijih djelova kolekcije su albumi Ilje Kabakova nastali od 1968. do 1975. godine. Albumi su postali posebna forma umjetnosti i važna etapa umjetničke prakse moskovske konceptualne škole. Ovaj žanr je i napravio Ilja Kabakov.

Albumska djela Kabakova predstavljaju serije koje se sastoje od nekoliko desetina listova sa grafičkim slikama i tekstovima – kako opisnim, tako i ironično-filozofskim. Najpoznatiji ciklus albuma su “Deset likova” (1970-75), dva albuma predstavljena u pariskom Centru Pompidu, ima djela iz ove serije u Abramovičevoj kolekciji.

Ovakav posao je jedinstven: prvi put velika zbirka poznatog savremenog umjetnika kupuje se na taj način. Prema prognozama eksperata, sličan posao pozitivno će uticati na dinamiku cijena ne samo za radove Ilje Kabakova, već i na stanje ruskog tržišta savremene umjetnosti u celini.

Bonus video: