Vučinić: Šarić nije u Crnoj Gori

Vučinić je pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu obrazlagao izvještaj o radu ANB za 2011. godinu, kada je na čelu ze službe bio Vladan Joković
85 pregleda 79 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 08:32h

Agencija za nacionalnu bezbjednost nema operativnih saznanja da je Darko Šarić u Crnoj Gori, saopštio je direktor te agencije Boro Vučinić.

Reagujući na informaciju koji je objavio beogradski “Blic”, da je Šarić u Crnoj Gori i da je njegovo hapšenje pitanje dogovora srpskih i crnogorskih vlasti, Vučinić je kazao da ne može reći da je ta informacija tačna.

Vučinić je pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu obrazlagao izvještaj o radu ANB za 2011. godinu, kada je na čelu ze službe bio Vladan Joković.

Rasprava o izvještaju, koji je prema Zakonu trebalo da bude razmatran još u prvom kvartalu 2012. godine, uglavnom se odnosila na pitanja o Šarićevom klanu, ali i o tome šta ANB radi da pomogne u lociranju odbjeglog Nasera Keljmendija.

Prvi put, saopšteno je nakon sjednice, povela se ozbiljna rasprava o operativnim saznanjima koje ukazuju na mogućnost “ekonomskog ugrožavanja bezbjednosti države”.

Prema informacijama “Vijesti”, raspravljano je i operativnim saznanjima ANB-a u aferi “Listing”, koja je funkcije koštala Vučinićevog prethodnika Jokovića.

Predstavnici vlasti i opozicije ponovo su iznijeli različita viđenja rasprave na Odboru, ali i sadržine izvještaja. Dok je za predsjednika tog skupštinskog tijela Melvudina Nuhodžića jučerašnja sjednica označila pomak u komunikaciji sa ANB-om, za opozicione poslanike je izvještaj “štur”, ali i dokaz da vlast “ne želi da rasvijetli brojne afere”.

Nakon sjednice, Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta kazao je novinarima da su poslanici od Vučinića dobili odgovor da Darko Šarić nije u Crnoj Gori.

On je, međutim, ocijenio da Šarić dugo ima podršku crnogorske vlasti.

"Naše su procjene bile da mu je najsigurnije u Crnoj Gori. Ipak, ovdje ima kontakte sa vlašću. Dugo je godina čovjek koji ima logističku podršku svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori", kazao je on.

Medojević je kazao da bezbjednosne službe iz političkih razloga ne rade svoj posao kako bi trebalo.

"Politički razlozi su ključni zbog čega naše bezbjednosne službe, samim tim policija i pravosuđe, još nijesu sposobne da se uhvate u koštac sa krivičnim djelima koja idu ka vrhu režima", rekao je Medojević.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova demantovali su pisanje “Blica” i ponovili da će Šarić biti uhapšen, čim bude lociran

"Posebno kada je u pitanju ugrožavanje ekonomske stabilnosti u vezi sa djelovanjem kartela oko KAP-a", pojasnio je on.

Na sjednici se govorilo i o nerasvijetljenim ubistvima, a poslanik SNP-a Vasilije Lalošević kazao je da su od Vučinića tražili informacije o tome da li je došlo do bilo kakvih pomaka u tom pogledu.

Vučinić je kazao da vjeruje da će sa Odborom nastaviti dobru saradnju:

“Veoma cijenim što će skupštinski Odbor od sada više biti upoznat sa radom Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer će to doprinijeti i povjerenju u tu instituciju”.

MUP: Srpski državljanin nije ovdje

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova demantovali su pisanje “Blica” i ponovili da će Šarić biti uhapšen, čim bude lociran.

“Šarić, državljanin Srbije, prema saznanjima crnogorskih službi bezbjednosti i naših međunarodnih partnera sa kojima razmjenjujemo informacije u akciji lociranja i hapšenja ovog lica koje se nalazi na Interpolovoj potjernici, ne nalazi se na teritoriji Crne Gore. Za hapšenje Šarića ne treba bilo kakav 'dogovor' jer će i crnogorske i druge službe bezbjednosti postupiti po nalogu za hapšenje kada ovo lice bude locirano, jer je to u interesu odgovarajućih pravosudnih postupaka koji se vode u jednoj od država regiona”, piše u izjavi iz MUP-a.

Mustafić bio uzdržan, pa se predomislio

Izvještaj o radu ANB-a za 2011. godinu tek je iz drugog pokušaja dobio većinsku podršku na Odboru za bezbjednost. Glasanje je juče sprovedeno dva puta - u prvom krugu za izvještaj je glasalo šest članova vladajućih stranaka, protiv je bilo pet predstavnika opozicije, dok je potpredsjednik Skupštine iz Bošnjačke stranke Suljo Mustafić bio uzdržan.

U ponovnom glasanju, na kojem su insistirali članovi Odbora iz DPS-a, glasalo se za izvještaj uz predložene zaključke. Takav predlog je dobio potrebnu većinu, jer je Mustafić glasao za. Obrazlažući takav postupak, Mustafić je sinoć u izjavi “Vijestima” kazao da je bio uzdržan prilikom glasanja o izvještaju zbog načina na koji je tretirana “određena nacionalna i vjerska organizacija”.

On je kazao da su razlozi što je bio uzdržan inicijalno političke prirode, jer u izvještaju ANB-a na isti način nijesu tretirane ostale nacionalne ili druge grupacije, koje bi mogle predstavljati prijetnju po bezbjednost države.

“U izvještaju je u fokusu samo jedna nacionalna i vjerska organizacija. U zaključcima Odbora se, međutim, promoviše princip da će svi eventuleni bezbjednosni problemi biti tretirani ravnopravno. Zato sam u ponovnom glasanju dao podršku”, kazao je Mustafić.

Medojević je kazao da je ponovljeno glasanje presedan, i da za opoziciju taj izvještaj nije dobio podršku.

Galerija

Bonus video: