Francuska povlači kontraceptivne pilule

Agencija je otvorila istragu o kontraceptivnim pilulama njemačke kompanije Bajer, "diane 35", pošto je utvrđeno da su četiri žene koje su koristile te pilule, umrle od tromboze
324 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 13:40h

Prodaja kontraceptivnih pilula "diane 35" biće obustavljena u Francuskoj poslije četiri smrtna slučaja, saopštila je danas francuska Agencija za bezbjednost ljekova.

Agencija je otvorila istragu o kontraceptivnim pilulama njemačke kompanije Bajer, "diane 35", pošto je utvrđeno da su četiri žene koje su koristile te pilule, umrle od tromboze.

"Sve zalihe biće povučene sa tržišta", rekao je direktor francuske Agencije Dominik Maraninsi, koji je, međutim, pozvao pacijentkinje da ne prekidaju odmah uzimanje pilule i da se obrate svom ljekaru.

Agencija je u nedjelju saopštila podatke da se tromboza pojavila kod 125 žena, a da su četiri žene u posljednjih 25 godina umrle zbog "tromboze vezano za kontraceptivne pilule 'diane 35'".

U Francuskoj trenutno 315.000 žena koristi te pilule, koje su se 1987. godine pojavile na francuskom tržištu kao lijek protiv bubuljica, ali su potom počele da se koriste kao kontraceptivno sredstvo.

Galerija

Bonus video: