Služba bezbjednosti: Šarić nije u Crnoj Gori

Crnogorska agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nema operativnih saznanja da je odbjegli Darko Šarić u Crnoj Gori, saopšteno je iz te agencije povodom pisanja beogradskog "Blica"
69 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 16:31h

Direktir ANB Boro Vučinić je kazao novinarima da ta služba nema saznanja da se Darko Šarić nalazi u Crnoj Gori. Pojedini beogradski mediji objavili su, pozivajući se na izvore sektora bezbjednosti, da hapšenje Šarića zavisi od dogovora vlasti u Srbiji i Crnoj Gori.

"Ukoliko se taj dogovor postigne, hapšenje Šarića je izvjesno", objavio je beogradski list "Blic" čiji izvor navodi da Srbija "mora da napravi dogovor s vlastima Crne Gore ukoliko želi" da joj Šarić bude izručen.

Srbija, po navodima Blica, ima podršku nekoliko jakih država i njihovih bezbjednosnih agencija kojima je takođe cilj Šarićevo hapšenje. One vrše veliki pritisak na Crnu Goru da bi se pitanje Šarića konačno riješilo.

Služba Crnogorske agencije za nacionalnu bezbjednost je i u zvaničnom reagovanju objavila da " Darko Šarić, državljanin Republike Srbije, prema saznanjima crnogorskih službi bezbjednosti i naših medjunarodnih partnera sa kojima razmjenjujemo informacije u akciji lociranja i hapšenja ovog lica koje se nalazi na Interpolovoj potjernici, ne nalazi se na teritoriji Crne Gore.

Za hapšenje Darka Šarića ne treba bilo kakav ’’dogovor’’ jer će i crnogorske i druge službe bezbjednosti postupiti po nalogu za hapšenje kada ovo lice bude locirano, jer je to u interesu odgovarajućih pravosudnih postupaka koji se vode u jednoj od država regiona.

Crnogorske službe bezbjednosti ostvaruju adekvatne kontakte sa partnerskim bezbjednosnim službama po ovom pitanju", stoji na kraju zvaničnog reagovanja.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević, kazao je da narko bosovi imaju logističku podršku u Crnoj Gori.

On je rekao da je opozicija na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost tražila odgovore na pitanja da li se Šarić nalazi u Crnoj Gori.

„Dobili smo negativan odgovor i da ne postoje saznanja da je on u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Šarić duže vrijeme ima podršku crnogorske vlasti.

„Naše su procjene bile da mu je najsigurnije u Crnoj Gori. Ipak ovdje ima kontakte sa vlašću. Dugo je godina čovjek koji ima logističku podršku svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori“, kazao je on.

Medojević je naveo da bezbjednosne službe iz političkih razloga ne rade svoj posao kako bi trebalo.

„Politički razlozi su ključni zbog čega naše bezbjednosne službe, samim tim policija i pravosuđe, još uvijek nisu sposobne da se uhvate u koštac sa krivičnim djelima koja idu ka vrhu režima“, rekao je Medojević.

Blic: Hapšenje Šarića treba da odobri Crna Gora

Hapšenje odbjeglog narko-bosa Darka Šarića sada je samo pitanje dogovora srpske i crnogorske države, piše "Blic".

Ukoliko se taj dogovor postigne, hapšenje Šarića je sasvim izvjesno - otkrio je za taj list izvor iz bezbjednosnih struktura Srbije.

Sagovornik "Blica" nije želio da potvrdi logični zaključak da je Šarić u Crnoj Gori, ali navodi da njegovo hapšenje treba da odobri Crna Gora.

"Srbija mora da napravi dogovor sa vlastima Crne Gore ukoliko želi da dobije Šarića, odnosno da on bude uhapšen i isporučen našem pravosuđu", objašnjava sagovornik.

Srbija, prema saznanjima lista, ima podršku nekoliko jakih država i njihovih bezbjednosnih agencija kojima je takođe cilj Šarićevo hapšenje, a koje vrše veliki pritisak na Crnu Goru kako bi se ovo pitanje konačno riješilo.

"Crna Gora još nije spremna da Šarića pusti niz vodu, kao i da nemaju saznanja da mu podršku u skrivanju pruža podzemlje", navodi izvor.

Šarić hapšenje izbjegava od oktobra 2009. kada je srpska BIA pokrenula akciju “Balkanki ratnik”, kojom je započeto raskrinkavanje klana.

Iako su njegovi najvažniji saradnici u međuvremenu uhapšeni, a većina optuženih pristala na sporazum o priznanju krivice, Šarić se sve vrijeme uspješno krio.

Srpska policija je bila uvjerena da se Šarić krije u Crnoj Gori jer je u toj državi “najsigurniji”, navodi Blic.

U posljednjih mjesec dana tvrdilo se da on “nije tamo gdje se mislilo da jeste”, “da je mnogo bliže nego što se pretpostavlja” i da “njegovo hapšenje može da bude realizovano do juna ove godine”.

Bonus video: