bacali ga uvis

Za bolove i strah učenika traže pet hiljada eura

Punomoćnik učenika L.K, kojeg su vršnjaci povrijedili, tužio školu u Nedakusima
91 pregleda 19 komentar(a)
Povrijeđeni dječak Nedakusi, Foto: Beća Čoković
Povrijeđeni dječak Nedakusi, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 27.03.2019. 20:18h

Advokat Obrad-Rade Pavićević punomoćnik maloljetnog L.K, učenika sedmog razreda Osnovne škole “Nedakusi“ podnio je bjelopoljskom Osnovnom sudu tužbu protiv istoimene škole, jer je njegov klijent pretrpio nematerijalnu štetu koja se odnosi na pretrpljeni i budući strah i bol, kao i duševne bolove zbog umanjenja životne aktivnosti.

U tužbi se navodi da je L.K. 2. novembra prošle godine za vrijeme velikog školskog odmora zadobio teške tjelesne povrede.

“Na ulaznim vratima škole grupa učenika iz devetog razreda, protivno njegovoj volji uhvatila ga je za noge i bacala uvis, nakon čega su se, osim jednog, sklonili u stranu. Učenik koji je ostao pokušao je da uhvati L.K. dok je padao, ali nije uspio u tome i on je pao na bok i glavom udario o tvrdu podlogu”, navodi se u tužbi.

Dodaje se, da je u toj nezgodi maloljetnik pretrpio teške tjelesne povrede koje su bliže konstatovane u medicinskoj dokumentaciji.

“Na ulaznim vratima škole grupa učenika iz devetog razreda, protivno njegovoj volji uhvatila ga je za noge i bacala uvis"

“O medicinskoj dokumentaciji će se izjasniti vještak, kao i o procentu umanjenja životne aktivnosti, duševnim bolovima i strahu koji je tužilac trpio tom prilikom”, stoji u tužbi.

Pozivajući se na član 97 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju gdje su taksativno navedena prava učenika koje im obezbjeđuje škola, u tužbi se navodi da je tačkom 8 navedenog člana propisano, da se obezbjeđuje učeniku zaštita od svih vrsta nasilja u školi, diskriminacija, zlostavljanja i zanemarivanja.

Advokat smatra da je tužba opravdana i da sud treba da donese presudu kojom će škola njegovom klijentu po osnovu duševnih bolova, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti isplatiti iznos od 2.500 eura, po osnovu pretrpljenih i budućih fizičkih bolova 1.000 i po osnovu pretrpljenog i budućeg straha 1.500 eura. Zahtijeva se, da se tužena strana obaveže da tužiocu plati troškove parničnog postupka.