farsa!

Policija ne ferma naloge suda: "Ne mogu" da pronađu kolege

Iz policije je nezvanično rečeno da nijesu postupili po naredbi Suda, jer ne mogu da nađu kolege
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 20:18h

Policajci Milan Kljajević i Dobrivoje Đuričić još nijesu u pritvoru, iako je sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Larisa Mijušković - Stamatović takvu naredbi izdala već 11. decembra prošle godine.

Mijušković-Stamatović im je tada odredila pritvor zbog nedolaska na zakazani pretres.

Iz Uprave policije nijesu odgovrili na pitanja koja su, tim povodom, upućena juče.

“Vijestima” je, međutim, iz policije nezvanično rečeno da nijesu postupili po naredbi Suda, jer Kljajevića i Đurišića ne mogu da nađu.

Isti izvor saopštio je da se Đuričić u međuvremenu penzionisao, a da je Kljajević i dalje službenik Uprave policije.

Izvor iz policije je "Vijestima" kazao da se Đuričić u međuvremenu penzionisao, a da je Kljajević i dalje službenik Uprave policije

Oni su, kao i trojica njihovih kolega Ivica Paunović, Milanko Leković i Bojan Radunović optuženi za zlostavljanje i mučenje putem pomaganja u višednevnom prebijanju pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci.

Pejanović je u betonjerci završio nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova prije četiri godine.

Suđenje se, od februara prošle godine, od kada su spojeni postupci protiv policajaca, više puta odlagalo zbog nedolaska nekog od okrivljenih ili nepojavljivanja njihovog branioca.

Sutkinji Mijušković-Stamatović se na određivanje pritvora odlučila nakon što se dvojica policajaca nijesu pojavili na pretresu, a nijesu ni opravdali svoj izostanak.

U rješenju od 11. decembra, koje je u međuvremenu i potvrđeno od Višeg suda, piše da je glavni pretres od februara uglavnom odlagan zbog nedolaska okrivljenih, kao i da je prvi put održan tek u septembru prošle godine i to nakon dopisa i urgencije direktoru policije od strane suda.

Plakati u Podgorici nakon prebijanja pokojnog Pejanovića

“Neodržavanju i dugom trajanju predmetnog predmeta, čestom odlaganju pretresa, doprinosili su i ostali učesnici, međutim po mišljenju ovog suda nesumnjivo proizilazi da okrivljeni Đuričić i Kljajević, dogovorno izbjegavaju dolaske na glavne pretrese i pored urednog obavještenja ovog suda, što ukazuje na to da se njihovo prisustvo na glavnom pretresu, a samim tim i nesmetano i efikasno vođenje i okončanje ovog postupka može obezbijediti jedino na način što će im se odrediti pritvor”, zaključuje sudija.

Zbog prebijanja Pejanovića, sudi se i bivšem rukovodiocu ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji Ratku Rondoviću i njegovom tadašnjem pomoćniku Dušanu Raičeviću, kojima se sudi za nesavjestan rad u službi.

Rondović i Raičević su optuženi da su nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti, stvorili uslove i otklonili prepreke da Pejanovića, za sada nepoznati pripadnici Interventne jedinice, više puta prebiju.

Piše da su, nakon prebijanja, njih dvojica odbili da mu obezbijede medicinsku pomoć i izdali naređenja da se u službenoj evidenciji ne unose istiniti podaci o njegovim povredama i zahtjevima.

Galerija