Komesar Bijenala u Veneciji je...

“Ministarstvo kulture će imenovati komesara crnogorskog predstavljanja na Venecijanskom bijenalu do kraja januara tekuće godine"
111 pregleda 0 komentar(a)
Natalija Vujošević, Foto: Privatna arhiva
Natalija Vujošević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.01.2013. 15:11h

Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji biće održano od prvog juna do 23. novembra 2013, a Ministarstvo kulture Crne Gore imenovaće komesara crnogorskog predstavljanja danas ili sjutra.

Tema najveće smotre savremene umjetnosti je “Enciklopedijska palata”

“Ministarstvo kulture će imenovati komesara crnogorskog predstavljanja na Venecijanskom bijenalu do kraja januara tekuće godine, što je u skladu sa našim dogovorom sa Direkcijom Bijenala, a nakon usklađivanja svih godišnjih programskih aktivnosti, među kojima je i ova značajna međunarodna manifestacija, sa ovogodišnjim budžetom.

U tom kontekstu je već obezbijeđen prostor u Veneciji za izlaganje, što je preduslov za učešće, dok će podaci o umjetnicima i postavci biti poznati do sredine marta, kako je to i predviđeno propozicijama Bijenala”, navodi se u odgovoru Dragice Milić, pomoćnice ministra kulture Crne Gore.

Virtuelni muzej

Tema najveće smotre savremene umjetnosti je “Enciklopedijska palata”, odnosno virtuelni muzej najvećih svjetskih izuma i otkrića.

"Bijenale ponovo koristi dual formu definisanu 1998. godine: velika Internacionalna izložba koju su postavili kustosi i nacionalne izložbe"

Komesar nastupa Srbije na 55. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji je Maja Ćirić, istoričarka umjetnosti, a članovi Stručnog savjeta dr Dejan Sretenović, istoričar umjetnosti, mr Stevan Vuković, teoretičar umjetnosti, Darko Radosavljević, istoričar umjetnosti, mr Milica Pekić, istoričarka umjetnosti i Nikola Šindik, multimedijalni umjetnika.

Ovogodišnji predsjednik 55. Bijenala u Veneciji Paolo Barata je saopštio da će na ovogodišnjem izdanju biti osam zemalja koje će se prvi put predstaviti a to su Bahami, Kraljevstvo Bahrein, Republika Kosovo, Kuvajt, Maldivi, Obala Slonovače i Nigerija i Pragvaj. Na Bijenalu će učestvovati i predstavnici Svete stolice. Internacionalna smotra će biti održana u Arsenalu i Đardinu, kao i na mnogobrojnim gradskim trgovima.

"Bijenale ponovo koristi dual formu definisanu 1998. godine: velika Internacionalna izložba koju su postavili kustosi i nacionalne izložbe", rekao je Barata i dodao kako su nacionalni paviljoni veoma važan segment manifestacije.

Crnu Goru su na posljednjem 54. Bijenalu 2011. godine predstavljali Marina Abramović sa projektom umjetničke transformacije Oboda MACCO Cetinje “Obod i bistre vode”, kao i radovi Ilije Šoškića i Natalije Vujošević. Komesari kustosi bili su Svetlana Racanović i Petar Ćuković.

Bonus video: