Hašiš iz Maroka prevožen gliserima iz Crne Gore

U organizaciji šverca učestvovao je i Đuzepe de Moro, sin kalabrijskog bosa Rafaele de Mora, kao i niz drugih članova mafije iz Veneta i iz Kalabrije
215 pregleda 16 komentar(a)
gliser, Foto: Shutterstock.com
gliser, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.01.2013. 18:58h

Za međunarodni šverc više od tone hašiša iz Maroka, preko Španije, Francuske do Italije korišteni su gliseri koje je kalabrijska mafija, Ndrangeta, kupovala u Crnoj Gori, prenosi Korijere dela sera.

Radi se o plovilima dužine 12 metara, koji su kopnom prenošeni u Đenovu, gdje su najprije adaptirani za potrebe šverca, nakon čega su kretali za Maroko.

Za sada javnosti nije poznat broj kupljenih glisera, njihova marka, kao ni odakle su tačno kupovani u Crnoj Gori, iz koje su u Italiju gliserima preko Jadrana, švercovane cigarete tokom devedesetih .

Na granici između Italije i Francuske, u mjestu Ventimilja, za preuzimanje droge bio je zadužen poznati kalabrijski švercer droge Salvatore la Rosa.

U organizaciji je učestvovao i Đuzepe de Moro, sin kalabrijskog bosa Rafaele de Mora (osuđenog prošle godine za ubistvo i šverc kokaina), kao i niz drugih članova mafije iz Veneta i iz Kalabrije, takođe odranije poznatih italijanskoj policiji.

Konačna destinacija hašiša bio je Milano, koji posljednjih godina važi za jedno od glavnih evropskih čvorišta po pitanju distribucije opojnih droga.

U Milanu su hašiš preuzimali predstavnici Ndrangete i jedne porodice sicilijanske Koza nostre, za potrebe snabdijevanja dilera u Milanu, Breši i Paviji. Lanac šverca raskrinkali su italijanski karabinjeri u saradnji sa francuskom žandarmerijom u operaciji "Safir", koja traje od 2009. godine, a koja je kulminirala u ponedjeljak hapšenjem 13 osoba i nalaganjem kućnog pritvora za tri osobe. U toj operaciji konfiskovana je 1,1 tona hašiša i dva kilograma kokaina.

Hapšenja u Veneciji sprovela je specijalna jedinica karabinjera, po nalogu lokalnog tužilaštva. Osim francuske, u operaciji je učestvovala i španska policija.

Bonus video: