"Egzistencija" u Crnogorskom narodnom pozorištu

“Egzistencija“ je autorski projekat rediteljke Radmile Vojvodić u kojem igraju mladi glumci Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović
83 pregleda 0 komentar(a)
Predstava "Egzistencija", Foto: Duško Miljanić
Predstava "Egzistencija", Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 29.01.2013. 16:16h

Predstava “Egzistencija” britanskog dramskog pisca Edvarda Bonda je drama u kojoj se traga za novim izrazom, u kojem se zasijecaju neobično svježe i sa ubitačnom tačnošću slike sadašnjice i društvo XXI vijeka, kazala je rediteljka Radmila Vojvodić, o novoj premijeri u Crnogorskom narodnom pozorištu, na konferenciji za novinare.

Priznaću, profesionalno sam posvetila ovaj rad, ovaj proces, upravo glumcu i to ne bilo kojem, nego dvojici izuzetnih mladih glumaca

Radi se o prestavi izvedenoj u avgustu prošle godine, u okviru međunarodnog festivala Kotor Art, u čijoj je koprodukciji i urađena. Podgorička premijera će biti u četvrtak 31. januara na Velikoj sceni CNP-a. Tekst “Egzistencija” je preveo Đorđe Krivokapić, za producenta predstave je potpisan Janko Ljumović, izvršni producent je Dejan Đurković, a asistenti reditelja su studenti režije FDU sa Cetinja Mirjana Medojević i Mirko Radonjić.

“Egzistencija“ je autorski projekat rediteljke Radmile Vojvodić u kojem igraju mladi glumci Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.

"Ova predstava ima izuzetno upisan poziv već Bondovim tekstom, već Bondovom poetikom, na društveni angažman. Ona je poziv na povratak vlastitoj unutrašnjosti, na povratak ljudskosti, bliskosti, apel na vjeru da utopije boljeg i pravednijeg svijeta nijesu neostvarive, a upravo onako kako ogoljuje čovjeka do sebe samog, tako ogoljuje i glumca i pozorišni izraz.

Riječ je o drami u kojoj ovaj veliki dramski pisac zasijeca, neobično svježe i sa ubojitom tačnošću u sliku sadašnjice

Priznaću, profesionalno sam posvetila ovaj rad, ovaj proces, upravo glumcu i to ne bilo kojem, nego dvojici izuzetnih mladih glumaca koji pripadaju generaciji koju smatram autentičnom, novom snagom našeg pozorišta", kazala je Vojvodić.

"Riječ je o premijeri u zatvorenom prostoru, o jednom značajnom prilagođenju, značajnom i sigurno novom u izrazu i u traganju za izrazom kada je u pitanju ovaj dramski materijal.

Riječ je o drami u kojoj ovaj veliki dramski pisac zasijeca, neobično svježe i sa ubojitom tačnošću u sliku sadašnjice, u društvo 21. vijeka, u jedan katastrofički momenat civilizacije, odnosno, u opačine, deformacije liberalno-kapitalističkog dijela društva 21. vijeka.

On to radi na jedan neobično asketičan način, kroz intimnu dramu samo dvoje ljudi. U tom smislu, bili smo suočeni sa dramskim materijalom koji je izazovan i koji kada ga se latite znači odluku da u izvjesnom smislu istražujete u pozorištu, da se posvetite glumcu, da je u vašem središtu interesovanja i u središtu pozorišnog izraza, dominantno – glumac", objasnila je Vojvodić.

Prva premijera u 2013.

Direktor CNP-a Janko Ljumović je kazao da je „Egzistencija“ prva premijera na sceni CNP-a, koji ove godine slavi jubilarni, šezdeseti rođendan.

Glumac Aleksandar Radulović je istakao da je srećan što se bliži trenutak premijere

„Egzistencija“ je prva premijera CNP-a u 2013. godini, godini kada CNP slavi 60 godina postojanja. Zadovoljstvo je da na repertoaru pozorišta imamo dramu Edvarda Bonda, zadovoljstvo je da imamo novu predstavu rediteljke Radmile Vojvodić, da Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović ovom predstavom, siguran sam, ulaze na velika vrata CNP-a i to su ključne vrijednosti koje čine pozorišnu umjetnost i produkciju, da kroz važna imena i vizije nudimo publici nešto novo.

Ova predstava će biti zanimljiva za komunikaciju sa različitim pubilkama, a posebno bih istakao mlade kao dio naše publike, jer, Bond zastupa ideju da mladi jesu ti koji mogu agresivnije, jače, intenzivnije djelovati u pravcu društva", primijetio je Ljumović.

Glumac Aleksandar Radulović je istakao da je srećan što se bliži trenutak premijere.

"Pozorište bih iz mog doživljaja poistovIjetio sa jednom sportskom utakmicom, zato što sve ono što radimo, kao i sportisti, tih mjesec dana na samom izvođenju, moramo pokazati da smo spremni da napravimo i rezultat pored toga što smo možda potencijalno dobri igrači. Zahvaljujem se rediteljki što je nas dvojicu istakla kao takve", rekao je Radulović.

Momčilo Otašević je govoreći o predstavi istakao da se nada da će ona imati duži pozorišni život, jer je i njemu i Aleksandru jako lijepo na sceni.

Bonus video: