Kriminalna banda ili nenaoružani momci?

Zindovićeva odbrana je opovrgnuta dokazima da su ih oni napali, a osim toga nijesu imali ni pištolje
887 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 18:49h

Zamjenik višeg državnog tužioca Željko Tomković rekao je juče da je nesumnjivo dokazano da su Vladimir Rakočević i Adalbert Šut s umišljejem ubijeni 2007. godine, u bašti restorana Jadranska straža u Budvi.

On je to kazao na kraju suđenja za dvostruko ubistvo u tom restoranu, kada su ranjeni i Vladimir i Željko Janković.

Presudu optuženima Draganu Zindoviću zvanom Giga, Radojici Zekoviću, Aleksandru Zečeviću i Rajku Kneževiću, sudija Dragoje Jović objaviće 4. marta.

“Rezultatima dokaznog postupka, utvrđeno je da su smrtonosni hici ispaljeni iz tri pištolja i revolvera 'magnum'. Zindovićeva odbrana je opovrgnuta dokazima da su ih oni napali, a osim toga nijesu imali ni pištolje. Balističkim vještačenjem je negirana Zindovićeva odbrana da je istovremeno pucao iz dva pištolja. Nemoguće je da je pucao istovremeno zato što se putanje ispaljenih hitaca sijeku, a ne poklapaju se. Ne može se vjerovati ni Zečeviću i Kneževiću, jer su više puta mijenjali odbranu. Čaure su pronađene na mjestima gdje su se nalazili okrivljeni u restoranu, a sva pucnjava je bila usmjerena prema četiri momka”, rekao je tužilac u završnoj riječi.

"Nijesu mogli da predvide"

Advokat Borivoje Borović predložio je da sud Zindovića osudi samo za krivično djelo “putativna nužna odbrana”, odnosno da je odbijao napad koji mu je predstojao.

“Tužilac ne može da tvrdi da su se oni dogovorili da bilo koga ubiju, već da se desilo ono što nijesu optuženi mogli da predvide. Vladimir Kuznjecov je silom htio da prigrabi dio restorana 'Jadranska straža' i prijetio Olgi Lopuhovoj da će živu da je spali. Lopuhova je punomoćje dala Zindoviću da vodi njene poslove. Jedna organizovana kriminalna grupa je došla da reketira jednog čovjeka. Šut je bio vođa kriminalne bande koja je htjela da natjera Zindovića i Lopuhovu da im prepuste čitav restoran. Neki Rus je prvi ispalio hitac, nakon čega je Zindović pucao iz dva pištolja. Nalazio se u stanju prepasti u prekoračenju putativne nužne odbrane. Nije imao svijesti šta radi, kao ni o posljedicama. Komisija ljekara vještaka je ustanovila paranoidni sindrom, što predstavlja duševni poremećaj. Kod njega je konstatovan afekt straha, bijesa i razdražljivosti jakog intenziteta”, kazao je Borović.

“Tužilac ne može da tvrdi da su se oni dogovorili da bilo koga ubiju, već da se desilo ono što nijesu optuženi mogli da predvide"

Advokat Dragoljub Đukanović predložio je da sud oslobodi Zekovića, jer nije pucao, kao i zbog toga što niko od svjedoka nije pomenuo da je bio naoružan.

Advokat Danilo Mićović smatra da tužilac nije dokazao navode optužnice da su Zečević i Knežević kao saizvršioci počinili ubistvo, jer tužilac nije dokazao da su zajednički donijeli odluku. Predložio je da sud oslobodi Zekovića jer nije bio prisutan u restoranu kada se pucalo.

“Zečević i Knežević su pucali u noge Vladimiru i Željku Jankoviću, te su tako postupali u nužnoj odbrani”, kazao je Mićović.

Hristove rane i molitve

Knežević je kazao da osjeća veliku žalost zbog pogibije mladića, iako nikog nije ubio.

“Moja žalost je iskrena i duboka, jer je svaka rana na čovjeku, zapravo Hristova rana. Nema dana da ih ne pomenem u svojim molitvama. Živi i vaskrsli Bog je svjedok da nikoga nisam ubio. Nadam se da će se kroz presudu postići božja pravda”, kazao je.

Dodao je da je tog dana poslata ruska mafija da ubije njegovog prijatelja Zindovića.

"Jadranska straža"

Ima ko da je bio uračunljiv?

Radivoje Rakočević, otac pokojnog Vladimira, kazao je da je njegov sin u “Jadransku stražu” došao bez oružja, kao prevodilac.

“Nedvosmisleno je dokazano da su hladnokrvno organizovali i brutalno izvršili ovaj strašni zločin. Okrivljeni su se u početku branili da ne znaju za šta su optuženi, da nijesu pucali, a pri kraju suđenja su priznali da su ipak pucali. Odbrana je pokušala da ih prikaže kao neuračunljive da bi izbjegli kaznu ili da ih sud blaže osudi. Tokom suđenja doznasmo da su se četiri duševno poremećena čovjeka dogovorila da izvrše ovaj zločin, i kako je to moguće, a stradali mladići su bili nenaoružani. Čija je danas 'Jadranska straža' i ko je kupio? Zindović je bio tjelohranitelj jednog biznismena, nije bitno kojeg, neću da kažem, ali tada nije bio bitno smanjeno uračunljiv, već je radio”, rekao je Rakočević.

Galerija

Bonus video: