Filmovi koji su ipak nadmašili romane

Na primjer roman 'Prohujalo s vihorom”, uspio je da nadmaši slavu književnog originala, a filmska verzija “Grimiznog slova” iz 1995. neslavno je propala kod publike
66 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 10:26h

Nakon brojnih odgađanja, u maju je najavljena premijera adaptacije “Velikog Getsbija” u režiji Baza Larmana u kojoj glumi Leonardo Dikaprio: očekivanja su velika, a pitanje je može li filmska verzija nadmašiti književni original, piše Buka.

Nakon mjeseci iščekivanja adaptacija romana Jana Martela 'Pijev život', u režiji Ang Lija, doživio je nedavno veliko premijerno prikazivanje. Uprkos sumnjama može li nadrealna i atmosferična radnja romana biti podjednako uspješno prenesena na filmsko platno, film je doživio pozitivne reakcije publike, ali i kritike. Adaptacije slavnih romana, nepredvidljivo su prolazile na kinoblagajnama.

Na primjer roman 'Prohujalo s vihorom”, uspio je da nadmaši slavu književnog originala, a filmska verzija “Grimiznog slova” iz 1995. neslavno je propala kod publike.

U rijetkim prilikama film uspijeva da nadmaši književni original. U sljedećim slučajevima to se ipak dogodilo, prvenstveno zahvaljujući inventivnim rediteljskim zahvatima.

Psiho

Jedan od najslavnijih trilera Alfreda Hičkoka snimljen je prema scenariju Džozefa Stefana koji se temelji na istoimenom romanu iz 1959. autora Roberta Bloha.

Sumrak saga

Serijal od četiri vampirsko-fantastična romana koje je napisala američka književnica Stefani Mejer pravu slavu i vojske histeričnih obožavateljica stekao je ekranizacijom u kojoj anksioznu tinejdžerku glumi Kristen Stjuart a svjetlucavog vampirskog zavodnika Robert Patinson.

Kum

Kriminalistički roman američkog pisca Maria Puza, koji je prvi put objavljen 1969. godine, obuhvata razdoblje od 1945. do 1955. Veliki dio romana baziran je na istinitim događajima mafijaških porodica u Njujorku, a filmska trilogija iz 1972. u režiji Francisa Forda Kopole stekla je kultni status.

Ajkula

Bestseler Pitera Benklija, prenesen na veliko platno postao je ključna noćna mora brojnih generacija koje nakon gledanja Spilbergove horor verzije o dijaboličnoj ajkuli, nikad više nisu potpuno neopterećeno skakale u more.

Diplomac

Prvi roman Čarlsa Veba ubrzo nakon objavljivanja stekao je status kultnog ostvarenja te je iskorišten kao osnova scenarija za istoimeni holivudski film u režiji Majka Nikolsa koji je proslavio i Dastina Hofmana u glavnoj ulozi.

Bjekstvo iz Šošenka

Zatvorska drama režisera i scenariste Frenka Darabonta iz 1994. s Timom Robinsom i Morganom Frimenom u glavnim ulogama. Film je nastao kao adaptacija romana Stivena Kinga “Rita Hayworth i iskupljenje u Šošenku”.

Priča o prvaku

Film je režirao Džon Li Henkok koji je takođe napisao i scenario, i to prema knjizi Majkla Luisa “'The Blind Side: Evolution of a Game'. Knjiga opisuje nevjerovatnu, ali istinitu priču o Majklu Oheru, zvijezdi američkog fudbala.

Vožnja

Priča o vrhunskom vozaču, holivudskom kaskaderu (briljantna uloga Rajana Goslinga) koji radi kao vozač za bijeg odrađujući prljave poslove za kriminalno podzemlje.

Novi film danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna dobio je Zlatnu palmu za najbolju režiju u Kanu a napravljen je prema romanu Džejmsa Solisa iz 2005. godine.

Forest Gamp

Dobitnik brojnih Oskara, film vještog holivudskog zanatlije Roberta Zemekisa iz 1994, adaptacija je satiričnog romana Vinstona Gruma o avanturama mentalno zaostalog junaka iz naslova čiji život teče nepredvidljivim smjerovima te u nizu slučajnih situacija upoznaje brojne slavne ličnosti i time mijenja tok istorije.

Bonus video: