Vukčević: Zadovoljan sam, ovo je velika škola

"Ostaje žal što nijesmo bolje odigrali tu posljednju utakmicu, koja je odlučivala o pobjedniku lige. Međutim, bez obzira na poraz od Jedinstva, ja sam zadovoljan", kaže Zoran Vukčević
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 13:04h

Iako na licima igrača i stručnog štaba nije bilo previše tuge, a kamoli nervoze, jasno je da je poraz od Jedinstva (1:3) malo zabolio odbojkaše Budućnosti, jer je odnio prvo mjesto u pilot izdanju Balkanske lige, u kojoj su Podgoričani bili na vrhu punih 11 kola, sve do posljednjeg duela sa predstavnikom Bosne i Hercegovine.

Pet setova dan ranije protiv Studentija (u čijoj startnoj postavi igraju odbojkaši starosti od 28 do 37 godina) i manje od 16 sati vremena za psihofizički oporavak do odlučujućeg meča sa Jedinstvom (koje je prije toga posao protiv Škendije završilo u tri seta), očigledno su uticali da mladi podgorički sastav protiv Brčaka ne prikaže svoje pravo lice, zbog čega je Budućnost na kraju morala da se zadovolji drugim mjestom.

"Ostaje žal što nijesmo bolje odigrali tu posljednju utakmicu, koja je odlučivala o pobjedniku lige. Međutim, bez obzira na poraz od Jedinstva, ja sam zadovoljan. Težak meč protiv Studentija je ostavio posljedice, bilo je malo vremena za oporavak. Mi još uvijek teško možemo psihički da izguramo toliko mečeva u tako kratkom periodu, zbog mladosti ekipe dolazi do padova u igri. Ali, to je velika škola za momke. Na kraju smo dobili i tri individualne nagrade, najviše od svih, pa i sa te strane moram da budem zadovoljan" kaže za “Vijesti” trener Budućnosti Zoran Vukčević.

Da protiv albanskog Studentija u Brčkom i Tirani nijesu ispustili vođstvo od 2:0 u setovima i na kraju osvojili tek po bod (pobjede od po 3:2), za odbojkaše Budućnosti poraz od Jedinstva u posljednjem meču (1:3) ne bi imao tako gorak ukus. Sa dva boda i tri seta više iz ta dva meča, Podgoričani bi na kraju bili prvi bez obzira na poraz od Jedinstva, koje je na kraju imalo dva boda više, odnosno devet pobjeda i tri poraza, baš kao i Budućnost.

"Normalno je za tako mladu ekipu da dolazi do padova tokom dugog meča. Međutim, od ove lige smo imali veliku korist, nadam se da će to donijeti rezultat u završnici domaćeg prvenstva i Kupa, ali je sigurno bilo korisno za stasavanje mojih igrača" nastavlja Vukčević.

Budućnost je u ovu sezonu ušla sa dvojicom novih startera, obojicom na prijemu servisa, 19-godišnjacima Markom Vukašinovićem i Andrejom Bojićem, a veliku “minutažu” dobio je 208 cm visoki univerzalac Luka Babić (18), koji igra na pozicijama primača i srednjeg blokera.

"Liga je svima koristila, a najviše definitivno njima trojici, jer su prošle sezone imali malu ili mnogo manju minutažu. Njima su najviše i trebali ovakvi mečevi", kaže Vukčević.

Iako uslovi za igru nijesu bili adekvatni u svim gradovima domaćinima, posebno u Tirani, pokretanje Balkanske lige je potvrdilo opravdanost, jer sve ekipe iz okruženja muče isti problem sa slabim ligama. Vođenje statistike (za koju je bio zadužen revnosni Podgoričanin Drago Cimbaljević, pomoćni trener OK Student) je dalo ozbiljniji karakter takmičenju (što uglavnom nije slučaj u zvaničnim mečevima pod okriljem Balkanske odbojkaške asocijacije), jer se na kraju moglo doći do najboljih u raznim kategorijama po objektivnim kriterijumima, a ne na osnovu nečijeg utiska ili kompromisnog dogovora (što zna da bude česta pojava). Međutim, pravi posao tek predstoji, liga će tek dobiti na značaju samo pod uslovom da se od naredne sezone podiže kvalitet, odnono širi broj učesnika i zemalja.

"Nadam se da će naredne godine biti boljih ekipa i veći broj učesnika. Ima nekih nagovještaja, ali je sve to sada otvoreno pitanje",zaključio je Vukčević.

Vukašinović: Sad smo tek gladni trofeja

"Ostaje žal što nismo osvojili prvo mjesto, a bili smo tako blizu, pošto smo 11 kola proveli na prvom mjestu, da bi nam trofej na kraju izmakao. Jedinstvo je zasluženo dobilo posljednju utakmicu, njihova igra je bila na visokom nivou od prvog do posljednjeg poena na tom meču. Meč sa Studentijem dan ranije nas je, međutim, iscrpio i fizički i psihički, pa nismo bili u mogućnosti da pružimo svoj maksimum protiv Jedinstva. Međutim, glad za osvajanjem trofeja sada je još veća i nadam se da će se to vidjeti u utakmicama domaćeg kupa i plej-ofa protiv Budvanske rivijere, koja ima sjajnu ekipu. U svakom slučaju, Balkanska liga nam je mnogo značila, i to moramo da pokažemo", kaže za “Vijesti” primač servisa Podgoričana Marko Vukašinović.

Vukašinović je, inače, bio prvi server Balkanske lige, sa ukupno 22 asa.

"To priznanje svakako mnogo prija. Rizikovao sam sa servisom kad god je to bilo potrebno i drago mi je zbog ekipe što je ovaj segment moje igre dobro funkcionisao. Ta nagrada je podstrek da nastavim da dajem sve od sebe, što ću svakako i uraditi", dodao je Vukašinović, osim kojeg su individualne nagrade dobili i najbolji poenter i smečer Irfan Hamzagić, te najbolji bloker Ivan Ječmenica.

Galerija

Bonus video: