Na ovogodišnjem Berlinalu u konkurenciji 19 filmova

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu od 7. do 17. februara, 19 filmova iz različitih programa, takmičiće se za Zlatnog medvjeda - glavnu nagradu Berlinala
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 17:19h

Novi triler Stivena Soderberga "Side Effects"

Na programu ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, u natjecanju za prstižnog Zlatnog medvjeda, našli su se novi triler Stivena Soderberga "Side Effects" s Džudom Louom i Ketrin Zita-Džons, zatim film Gasa Van Santa o industriji uljnih škriljaca "Promised Land", u kome naslovnu ulogu igra Mat Dejmon, kao i tri filma u kojima glavne uloge tumače francuske dive Žilijet Binoš "Camille Claudel 1915", Katrin Denev "On My Way" i Izabel Iper "The Nun".

"Promised land" , Gas Van Sant

Ove godine će se za Zlatnog medveda boriti i bosanski reditelj Danis Tanović, s novim ostvarenjem "Epizoda u životu berača željeza", o siromašnoj romskoj porodici u BiH, Kalin Peter Necer s "Child's Pose" o korupciji u Rumuniji, kao i Malgoška Šumovska s filmom "In the name of" o gej svešteniku u Poljskoj.

Iz Irana dolazi "Closed Curtain" Džafara Panahija i Kambozije Partovija. Panahi je 2011. osuđen na kućni pritvor u Iranu i zabranjeno mu je snimanje filmova, zbog navodne propagande protiv iranskog režima.

Direktor Berlinala Diter Koslik rekao je da Panahi nije više u kućnom pritvoru, ali mu je i dalje zabranjeno da snima filmove. Koslik je dodao da su organizatori "pokušali da na festival dovedu nove ljude, koji su prvi ili drugi put napravili film".

O dobitniku Zlatnog medvjeda odlučiće sedmočlani žiri, pod vođstvom kineskog reditelja Vong Kar-vaija. U žiriju će biti i američki reditelj i glumac Tim Robins.

Bonus video: