Ratko Knežević kazao da ne zna ko su naručioci ubistava

„Međunarodna pravna pomoć je zahtijevana jer je Knežević bio nedostupan domaćim pravosudnim organima“
557 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 14:49h

Više državno tužilaštvo u Podgorici odlučilo da arhivira predmet iz 2009.godine povodom medijskih navoda Ratka Kneževića u kojima je nekoliko ubistava doveo u vezu sa Milom Đukanovićem, Stankom Subotićem i Jovicom Stanišićem, kao navodnim nalogodavcima.

Postupajući po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici od 21.januara 2010.godine, Županijski sud u Zagrebu je 25.oktobra prošle goidine saslušao Kneževića u svojstvu svjedoka.

„Međunarodna pravna pomoć je zahtijevana jer je Knežević bio nedostupan domaćim pravosudnim organima“, kaže se u saopštenju Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić.

Saslušanje je traženo, kako se navodi, povodom medijskih izjava Kneževića u julu 2009.godine u kojima je ubistva Gorana Žugića, Darka Raspopovića, Blagote Sekulića, Duška Jovanovića, Milana Rajkovića i Iva Pukanića, doveo u vezu sa Milom Đukanovićem, Stankom Subotićem i Jovicom Stanišićem kao navodnim nalogodavcima, tvrdeći da su izvršioci bili osobe koje su oni kontrolisali.

„Pritom je izražavao spremnost da materijalne dokaze o ovim tvrdnjama uruči nadležnim organima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Knažević pozvan da o ovim navodima svjedoči pred Županijskim sudom u Zagrebu i o njima ponudi materijalne dokaze.

„Knežević je, ne nudeći ni jedan materijalni dokaz, izjavio da ne zna ko su naručioci i izvršioci ovih ubistava, da od pokojnih Žugića, Raspopovića i Sekulića, koje je navodno samo površno poznavao, nikada nije čuo da im je neko prijetio ili da su se plašili za svoju sigurnost“, kaže se u saopštenju.

Cijeneći izjavu Kneževića, koja je kao dokaz proslijeđena putem međunarodne pravne pomoći i ranije pribavljenu izjavu Subotića potkrijepljenu dokumentima, koji je negirao sve njegove navode, podgoričko tužilaštvo je odlučilo da arhivira ovaj predmet.

„Više državno tužilaštvo u Podgorici, u saradnji sa Upravom policije, nastaviće rad na predmetima koje je formiralo povodom ubistva Žugića, Raspopovića, Sekulića i Jovanovića, u cilju otkrivanja njihovih učinilaca, motiva i okolnosti pod kojima su izvršena“, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: